Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2009. május 10., vasárnap

Megmérgeznek!



Pepitától kaptam ezt a nagyon elgondolkodtató írást. A helyzet komolyságára való tekintettel némi formai módosítás után egy az egyben, képek nélkül teszem közzé. Nem vagyok riogatós fajta. Nem is életcélom, hogy holnaptól szebb legyen a világ aszpartam nélkül, mert a testinél fontosabbnak gondolom a szellemi dolgokat. Igazából az utóbbin múlik az ember boldogulása hosszú távon. Viszont ne harapjunk fűbe idejekorán, ha nem muszáj. Jobb a szép hosszú élet, a szép, de rövidnél.


*** *** ***


Nézzétek meg mit esztek-isztok! A Markusovszky Kórház nyugdíjba vonult diétás-főnővérétől kaptam ezt a levelet. Tanulságos.

*** *** ***

Édes mérgezés


Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltőanyagokra bomlik és elmegy modern kori horrornak, amit odabent művel.

Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig?

A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar.

Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű.

Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és több száz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek?

A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert. Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer több százszor édesebb a
cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő.

A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a NutraSweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is.

Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?

Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.

A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.

Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát... És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.

És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogyha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet.

Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam.

Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ők megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente... Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.

Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, biztos, ami biztos alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami 'light', mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta,
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek is: akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .

Az aszpartam néhány mellékhatása:

- látászavarok, szemfájdalom,
- fülcsengés, hallásgyengülés,
- epilepsziás görcsök,
- migrénes fejfájás,
- egyensúlyzavarok,
- memóriavesztés,
- állandó álmosság,
- végtagzsibbadás, bedagadt lábak, remegés, részleges bénulás, izületi fájdalmak,
- depresszió, fóbiák,
- ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, szapora szívverés,
- légzési nehézségek, asztma,
- hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, gyomorfekély,
- nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, herpesz, tályog,
- menstruációs zavarok,
- a haj elvékonyodása, hajhullás,
- hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, túlzott szomjúság,
- fájdalmas vizelés,
- visszafordíthatatlan agykárosodás,
- születési rendellenességek.


13 megjegyzés:

  1. Megint én :)
    Az aszpartamról dúló vitát már régről ismerem, s amikor Domit vártam (4-5 éve), akkor már tudatosan néztem az élelmiszereket, hogy melyikben van. Nem mintha szükségem lenne rá, nem használok édesítőszereket. De mégis, ahol olvastam, hogy van benne, azt nem vettem meg. Pl. gyümölcslé.
    Viszont van egy olyan cikk, amiben egy kutatás eredményét írják le, a National Geographic-ban, belinkelem. Nem tudom, igaz-e, vagy nem, mindenesetre én nem veszek ilyennel készített élelmiszert. Hogy miért? Mert mesterséges, és nem jó az íze... Ezért elhiszem, hogy nem is jó, nem is tesz jót a szervezetnek. Legalábbis hosszútávon. Belinkelem a cikket:
    http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=2&id=7033
    Az előző poszthoz viszont még lenne egy megjegyeznivalóm, szerintem úgy kellene cikket írni, legalábbis blogbejegyzést, vagy kommentet, hogy igenis feltüntetjük, nem általánosságban, mi az az élelmiszer, nevet és márkát megjelölve, hogy melyiket ne vegyük meg és miért. Vagy egyes szám első személyben írva, hogy melyiket nem veszem meg és miért ( a belekötés, ellenreklám miatt, mert az teljesen szubjektív, hogy mit és miért nem veszek meg. Jogom van, leírni is.)

    VálaszTörlés
  2. Ezt is találtam:
    http://diabetesonline.hu/2005-november-december/alaptalan-riogatas-batran-hasznalhato-az-aszpartam.html

    Elég régen íródott.
    Nem tudom, mennyire káros az aszpartam. Vagy mennyire nem az. De ha már megint egy multiháború van a háttérben, akkor még az is lehet, hogy a szteviaforgalmazók/gyártók terjesztik a rágalmakat :) (csak egy lehetőség)
    A tudatlanokat szépen megzavarva. Köztük persze engem is, de hát én nem számítok az édesítőszerhasználók piacán.

    VálaszTörlés
  3. mynona, az első kommentedre reagálnék:

    Éppen a szubjektivitás miatt nem célszerű márkákkal dobálózni. Abból könnyen lehet személyeskedés és egymás véleményének a lekritizálása. Ennek nem szeretnék teret adni itt a blogon. Ezért én nem bátorítom a konkrét márkák megnevezését és az azokról való vélemény-nyilvánítást. Ha valakit nagyon érdekel, hogy másoknak melyik márka jön be és melyik nem, akkor azért rákérdezhet, de szeretettel kérek mindenkit, hogy az eddigiekhez hasonlóan egymást tisztelve nyilvánítsunk véleményt.

    Nagyon köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  4. Mynona, az aszpartamhoz pedig:

    Nyilván azért tettem közzé ezt a cikket, mert hitelt adok a forrásnak, és úgy gondolom, hogy a megírtak igazak. Ha valaki megalapozottan másként vélekedik, akkor azt el tudom fogadni. De kérlek, hogy ha nem vagy biztos az ellenvélemény forrásában és hogyha nincsen kialakult nézeted azzal kapcsolatban, hogy a bejegyzés tartalmának adsz-e hitelt, vagy egy ellentétes véleményt képviselsz, akkor ne hivatkozz az eltérő véleményre, mint simán elképzelhető verióra, mert megtévesztő és megzavaró hatású lehet. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Rendben Eszti.
    A szubjektív dolgot a jogi oldal miatt írtam, (amihez nem értek :)), a szabad véleménynyilvánítás miatt (hogy ne legyen senkinek jogi problémája a dologból), nem pedig arra gondolva, hogy ha óva intek valakit egy terméktől, amit az előző posztod kommentjeinél írtam (elég megnézni a termék összetevőit), akkor ebből bármilyen nézetkülönbség támadna a kommentezők között. Hiszen ez nem személyes dolog, hanem kész tény, az élelmiszerek összetevői és azok hatásai.
    Bocs, hogy zavaró voltam.

    VálaszTörlés
  6. Hmm, lehet, hogy rosszul fogalmaztam :)
    Végül is a cikkben is márkanév van feltüntetve. Egy konkrét termék.
    A szubjektív dolgot a jogi oldal miatt írtam, (amihez nem értek :)), a szabad véleménynyilvánítás miatt (hogy ne legyen senkinek jogi problémája a dologból), nem pedig arra gondolva, hogy ha óva intek valakit egy terméktől, amit az előző posztod kommentjeinél írtam (elég megnézni a termék összetevőit), akkor ebből bármilyen nézetkülönbség támadna a kommentezők között. Hiszen ez nem személyes dolog, hanem kész tény, az élelmiszerek összetevői és azok hatásai.

    VálaszTörlés
  7. Nem voltál zavaró. Csak jobbnak láttam tisztázni, minthogy utólag moderálni kelljen egy nem odavaló kommentet. :)

    Én abban látom a problémát, hogy ma több infóforrás van, ahol egymásnak teljesen ellentmondó információk is napvilágot látnak termékekről. (pl. egészséges-e a Mekis kaja vagy nem...) Az emberek egy része azt fogadja el igaznak, amit legelőször olvas egy dologról. Így előfordulhat, hogy teljesen egyértelműnek tűnő tények néhány ember számára hihetetlenek, mert ők más forrásból mást hallottak. Szóval a tények nem minden esetben jelentik az abszolút igazságot minden ember számára.

    VálaszTörlés
  8. És igazad van: a bejegyzés valóban egy márkanevet, egy terméket boncolgat, illetve húz le. De azért leginkább az aszpartamról ír, ami egy kémiai anyag.

    VálaszTörlés
  9. "Én abban látom a problémát, hogy ma több infóforrás van, ahol egymásnak teljesen ellentmondó információk is napvilágot látnak termékekről."

    Igen, erről írtam az előző posztodnál is, a médiával kapcsolatban. :)
    Látom, mind a két kommentemet betetted, az elsőt még akkor írtam, amikor a második válaszodat nem olvastam. Aztán módosítottam rajta. :)
    De így is jó, persze. Talán a betevés sorrendje nem. De ez lényegtelen. :)

    VálaszTörlés
  10. A betevés sorrendjén nem változtattam: mindegy melyiket hagyom jóvá előbb, időrendben jeleníti meg őket...

    Ha gondolod, kitörlöm az egyiket, hogyha zavar ez így. Csak írd meg, hogy melyiket.

    VálaszTörlés
  11. Akkor rosszul emlékeztem.
    Dehogyis kell törölni, egyáltalán nem zavar. :)

    VálaszTörlés
  12. A rendszer először feldolgozza az üzidet, aztán elküldi nekem egy emailben moderálásra (így állítottam be). Tehát ha feldolgozta, akkor még nem fog megjelenni, hanem csak azután, ha engedem közzétenni egy klikkel. Tehát ha azt írja ki, hogy feldolgozta, és mégsem jelenik meg, az normális, és azért van, mert még nem hagytam jóvá. Ilyenkor nincs más dolgod, mint megvárni, hogy netközelbe kerüljek és engedélyezzem a kommented megjelenését.

    Általában kettőt kapok minden üzidből, gondolom emiatt.:)

    VálaszTörlés
  13. Azért írom általában kétszer, mert az első alkalommal azt írja, hogy "kérésedet rendszerünk nem tudta feldolgozni. Próbáld újra"
    Na, akkor mégegyszer elküldöm, ha közben történt valami esemény, mint az előbb is, akkor esetleg változtatok rajta. Ilyenkor azt írja ki (mert előszörre nem jegyzi meg a google fiókot, csak miután elküldtem az üzit - néha még akkor sem, aztán többször kell próbálkoznom), és a következő alkalommal, mikor megjelenik az üzenet, akkor már ezt: "kérésedet rendszerünk feldolgozta", vagy valami hasonló. De erre oda-vissza lapozással tudom csak elérni, ha nem csinálom, akkor nem is küld el semmit, aztán ha nem mentek, akkor úgy járok, mint előbb. De ezt csak nálad tapasztaltam, máshol nem.
    Most is úgy fogok tenni, biztos ebből is kettőt kapsz :)

    VálaszTörlés