Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________2009. május 5., kedd

Kaja vagy műanyag?!
Érdekes cikket találtam. Nyilván keringenek más hasonló írások is a neten, és nyilván senkinek nem ez adja meg az utolsó löketet az életmód-változtatáshoz.Viszont sosem árt egy kicsit elmélyülni a fincsi műételek összetevőiben. Amolyan kedvtelenség-csinálónak szánom. Tessék tüzetesen áttanulmányozni! ;)


*** *** ***


Vegye ezt, ne azt! - Mindennapi vegyipari

Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt. Kerülje el őket vagy bánjon óvatosan velük!

A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel. Időt és fáradságot nem (de az Ön egészségét annál inkább) kímélve utánajártunk, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgáltuk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. Kutatásunk nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra. Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillene az általunk humbugkajáknak keresztelt csapatba, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol.

1. ASZPIKOS FELVÁGOTT
Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.
Ami miatt ne fogyassza: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette: pulykamellsonka.


2. FRUTTI
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg kerékpárjának kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megeszi.
Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.


3. GUMICUKOR
Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen vegyipari termék.
Mit egyen helyette: ha szereti, akkor medvecukrot.


4. TARTÓS SÜTEMÉNY
Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen, iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.
Mit egyen helyette: friss pék vagy cukrászsüteményeket, de csak mértékkel.


5. SZÖRP
Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a jó hír az, hogy a szörpökben nem talál tartósítószert. A rossz, hogy azért e különlegesség, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.
Mit igyon helyette: ásványvizet, gyümölcslevet.


6. PÁRIZSI
Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója.
Ami miatt ne fogyassza: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti- szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje.
Mit egyen helyette: pulykamellsonkát.


7. ZACSKÓS LEVES
Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.
Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.
Mit egyen helyette: ha már gyors leves, akkor leveskocka és némi tészta, kevés mirelit zöldség felhasználásával ízletes levest készíthet.


8. VIRSLI
Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.
Ami miatt ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!
Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit, ezek még mindig jó minőségű húsból készülnek.


9. MIRELIT PIZZA
Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.
Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyen belőle túl sokat.


10. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ
Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyassza: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!
Mit igyon helyette: szénsavmentes, ízesített ásványvizet.


11. SANSA OLÍVAOLAJ
Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.
Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.


12. FAGYLALTPOR
Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.
Ami miatt ne fogyassza: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban...
Mit használjon helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt - ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.


13. KETCHUP
Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.
Mit használjon helyette: saját készítésű paradicsomszószt.


14. FILTERES TEA
Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyassza: komolyan gondolta, hogy gyümölcsdarabkákat talál majd a csészéje alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.
Mit használjon helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.


15. HABSPRAY
Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.
Ami miatt ne fogyassza: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást talál. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.
Mit használjon helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette tejszínhab spray-t.16. "SZINTE" SAJT
Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyassza: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapja Önt. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smith-szel, akkor csak bátran!
Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi sajtot.


17. SZAFALÁDÉ
Mi van benne: állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.
Ami miatt ne fogyassza: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira azért nem egészséges...
Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit.


18. ENERGIAITAL
Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított tápanyagok (pl. taurin).
Ami miatt ne fogyassza: természetesen tudjuk, Ön az energiaitalt nem azért issza, hogy rendbe jöjjön a vérképe, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.
Mit igyon helyette: egzotikus gyümölcsleveket, teát.


19. TARTÓS TOASTKENYÉR
Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.
Mit egyen helyette: frissen készített francia kenyeret.


20. KAKAÓS TEJTÁBLA
Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.
Ami miatt ne fogyassza: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolga. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira
kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudja, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!
Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi csokoládét.


21. SAJTKRÉM
Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ami miatt ne fogyassza: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír az Ön számára, ha csontritkulásban szenved, vagy hajlamos rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát jobb, mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb elolvassa, mit nyomtattak az oldalára...
Mit egyen helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.


22. CSOKOLÁDÉÖNTET
Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.
Ami miatt ne fogyassza: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.
Mit egyen helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból is.


23. HÚSKONZERV
Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ami miatt ne fogyassza: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.
Mit egyen helyette: friss felvágottakat, például pulykamellsonkát.


24. BURGONYACHIPS
Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.
Ami miatt ne fogyassza: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós chips legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.
Mit egyen helyette: almaszirmot, banánchips-et.


25. HABKARIKA
Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ami miatt ne fogyassza: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.
Mit egyen helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.


26. ÜDÍTŐITALPOR
Mi van benne: aroma, cukor, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros.
Mit használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.


27. RÁGÓGUMI
Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták.
Ami miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.
Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit.


28. TARTÓS CROISSANT
Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is.
Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek.
Mit egyen helyette: friss péksüteményt.


29. SZALÁMI
Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók.
Ami miatt ne fogyassza: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.30. ÍZESÍTETT JOGHURT
Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják.
Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élőflórás joghurtot.


31. TEJES ITAL
Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók.
Ami miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá - de nem értékessé.
Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.


32. REGGELI ITAL
Mi van benne: permeátum
Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték.
Mit igyon helyette: igazi tejet.


33. "FRISSS FÖL"
Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító.
Ami miatt ne fogyassza: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész.
Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.


34. ROPOGÓS GABONAPEHELY
Mi van benne: cukor, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta?
Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.


35. KOMMERSZ SZESZES ITAL
Mi van benne: aromák.
Ami miatt ne fogyassza: amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye - az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük.
Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.


36. ÍZESÍTETT VODKA
Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor.
Ami miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani.
Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.


37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ
Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény.
Ami miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek.
Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.


38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ
Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor.
Ami miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.
Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.


39. CUKORMENTES CUKORKA
Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok.
Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei.
Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.


40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES
Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók.
Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető.
Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.


41. INSTANT KÁVÉ
Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag.
Ami miatt ne fogyassza: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek.
Mit igyon helyette: jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.


42. INSTANT, TASAKOS LEVES
Mi van benne: maltodextrin, só, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják.
Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.


43. DZSEM
Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják.
Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.


44. KÁVÉKRÉMPOR
Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló.
Ami miatt ne fogyassza: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását.
Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.


45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA
Mi van benne: halreszelék, panírpor.
Ami miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek.
Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.


46. KAKAÓS TORTADARA
Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél un. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra.
Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.


47. PUDINGKRÉMPOR
Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek.
Ami miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitja meg.
Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.


48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA
Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani.
Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.


49. FEKETEERDŐ-SZELET
Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelő-szer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír.
Ami miatt ne fogyassza: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok... Hányra emlékszik a nagyi konyhájából?
Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.


50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ
Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító.
Ami miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke - sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer?
Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.

(Forrás: MH)


TISZTÁNLÁTÁS

Az engedélyezett adalékokat öt csoportba sorolják: színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, stabilizálószerek, sűrítőanyagok, zselésítőszerek és egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók.
SZÍNEZŐANYAGOK: szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színűnek tűnik, többnyire szerves molekulák.
TARTÓSÍTÓSZEREK: azért használják őket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.
ANTIOXIDÁNSOK: az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak. többnyire szerves molekulák.
EMULGEÁLÓSZEREK: felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagy
a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető.
STABILIZÁTOROK: az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.

SZAKÉRTŐ: PILLING RÓBERT


17 megjegyzés:

 1. Nagyon jó téma, folyamatosan ezen agyalok, engem csak úgy látnak a boltban vásárolni, hogy még az apró betűs részt is elolvasom! A legnagyobb bajnak azt érzem, hogy gyerekeket is kiszolgálnak pl. azt mondja, hogy az apjának veszi és akkor cigitől kezdve az alkoholig mindent vihet! Az energiaitalokkal vagyok úgy, hogy azt is korhoz kötném, mármint a fogyasztását, pl. 18 éves kor fölött lehetne csak a gyereknek adni, meg kellene oldani, hogy ilyet nem vehetnek még a szülők kérésére sem!

  Nagyon jól összefoglaltad, lehet ki is nyomtatom és kifüggesztem több helyre! Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Én is olvasom az apróbetűset! :) Sok összetevőről viszont eddig nem tudtam, hogy mit takar.

  Igen, az energiaitalt én is korhatárhoz kötném. De szerintem itt is a neveléssel van a gond. A szülőknek meg kell tanítaniuk, hogy ilyenekhez nem nyúlunk, inkább tessék kialudnia magát, ha fáradt. Az a gond, hogy hiába beszélnek a szülők a káros szenvedélyek romboló hatásáról a gyerekeiknek, hogyha látják otthon a káros szokásokat és attól érzi felnőttnek magukat, hogyha lekopizhatják. :(

  A lista egyébként nem tőlem származik, én csak a képeket gyűjtöttem hozzá. De örülök, hogyha hasznosnak találtad. :)

  VálaszTörlés
 3. Eszti, ebböl a felsorolasbol legalabb 15 felet mindig megveszek, meghozza az EU-ban eddig legjobbnak tartott bio-minöseget. Köztük van a gumimaci is peldaul. Holnap megnezem, ami otthon van, az összetevöit. Aztan megirom.
  Bocs a hibakert, de itt Ausztriaban nemigen hasznalnak ekezetes betüt... :)))

  VálaszTörlés
 4. bio minőségű gumimaci?
  na erre kiváncsi vagyok!
  várom az összetevők listáját, mynona :)

  pepita

  VálaszTörlés
 5. Eszti, a 32. ponthoz van kis hozzáfűznivalóm. A tejsavót azért öntötték ki régen a disznóknak, mert ott volt a rengeteg sokkal értékesebb tej. Viszont a tejsavó is tartalmaz 7 százalék fehérjét, nyomelemeket is, némi vitamint is, ha frissen tudjuk fogyasztani. Sőt, testépítők is használják.
  a reggeli tejital nem helyettesítheti a tejet, de a FRISS tejsavó a gyenge gyomrúak egyik gyógyitala.

  pepita

  VálaszTörlés
 6. Köszi a pontosítást pepita. :)

  VálaszTörlés
 7. Eszti, küldtem privát mailt az aszpartamról, sok mindenhez hozzáadják, pedig nagyon káros!!!

  Ha gondolod, küldd át az érdeklődőknek.

  pepita

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm, pepita!

  Akkot tehát itt a felhívás: akit érdekelnek információk az aszpartamról, az írjon egy mailt nekem a fiukahajoban (kukac) gmail (pont) com címre, és akkor továbbítom a pepitától kapott írást.

  VálaszTörlés
 9. pepita, elolvastam, amit küldtél. Igen kemény!!

  Közzétehetem blog bejegyzésként? Megengeded?

  VálaszTörlés
 10. tetszik a cikk. itt jártam, olvastam, még visszatérek.
  jutka.

  VálaszTörlés
 11. Jutka, örülök, hogy erre jártál, gyere, máskor is. :)

  VálaszTörlés
 12. Nos, mostmár tényleg összeírom, mert megígértem, aztán sose leszek kész, túl sok mostanában a dolgom (de, lehet, hogy csak én érzem soknak).
  Szóval, kétféle gumimacit szoktam venni, az egyik, ami mindig kapható (zselatinmentes), annak az összetétele:
  Kukoricaszörp, nyers nádcukor, gyümölcslé (18%), spenótpor, pektin, citromsav, növényi aromák, növényi olaj, carnaubaviasz. (génmanipulálásmentes, gluténmentes, vegán). Bár a legutóbbi szerintem megdohosodott, vagy mi, valami baja volt, bár ez biztos, hogy a szakszerűtlen tárolás miatt volt. Mármint úgy vettem a boltban.
  A másik, ami csak időnként kapható: glukózszirup, nyers nádcukor, étkezési zselatin, gyümölcsszirupkoncentrátum almából, bodzából, feketeribizliből és málnából (8%), citromsav, természetes gyümölcsaromák, kurkumakivonat, algakivonat. (Fairtrade áru)

  Írom a többit is, remélem összejön még az éjjel (főzés közben), ha mégsem, akkor holnap elutazunk, ott lesz "bébiszitterem" :) , aztán hétfőre a többi is meglesz. Legalább kivesézem én is, hogy tényleg olyan jók-e, mint gondolom, vagy van bennük hiba...
  Persze azért biztos jobbak, mint a Haribo... Vagy a TG virsli... stb.

  VálaszTörlés
 13. Akkor tovább:
  Frankfurti virsli (JA-natürlich): 72% Marha és disznóhús, szalonna, ivóvíz, nitrites pácsó(ami egy étkezési só
  nátriumnitrittel, mint konzerválóanyaggal), maltodextrin, acerola cseresznyepor, fűszerek, fűszerkivonatok

  Szafaládé (JA-natürlich): ugyanaz, mint fenn, csak 65 % a hús, hozzájön a dextrose, nincsen fűszerkivonat.

  Pulykapárizsi JA-natürlich (éppen ez van itthon): 71% pulykahús, ivóvíz, pulykazsír, étkezési só, fűszerek, fűszerkivonatok, nátriumcitrát, Speisewürze (olyasmi mint a Maggi csak szigorúan bio- olyan Alnatura-féle), szőlőcukor, aszkorbinsav.
  A fűszerek és egyéb kellékek, minden szigorúan bio persze.

  Bio szalámi (Ja-natürlich) ízre szinte tökéletesen Pick :) :
  disznóhús, marhahús, szalonna, nem jódozott étkezési só, fűszerek, szőlőcukor, cukor, fokhagyma, konzerválóanyag: káliumnitrát, antioxidáns: natriumascorbat.

  Vaníliapuding (JA-natürlich): 88% tejszín (10%-os), nyerscukor, sovány tejpor, kukoricakeményítő, vaníliakivonat, guargumi, Bourbon-vaníliapor

  Gyümölcsjoghurt(JA-natürlich) (ez most épp meggyes-vaníliás): 0,1%-os natúrjoghurt, 13% meggy, 2% vadcseresznye, nádcukor, aróniaszörp, vanília

  Vaníliás túrókrém (szintén JA): 55% soványtúró, 14% soványjoghurt, 10% tejszín (25%-os), cukor, 4,4% vaníliakivonat, tejfehérje, vaníliapor, citromlékoncentrátum, szentjánoskenyérliszt-mint sűrítő, pektin

  Ennyit írtam, szoktam még mást is, pl. toastkenyeret is venni, meg dzsemet az uramnak, de most éppen nincsen itthon. Meg fagyit. Meg kekszet, de el sem tudom most olvasni az összetevőjét, annyira apró betűs. Tasakos leves is létezik bio-ban, lehet, hogy annak még utánanézek kíváncsiságból, hogy mi áll rajta, az uram próbálta ki egyszer, neki ízlett.
  Azért van, amit a cikkben kicsit túlzásnak érzek, pl. a halrudacskákat, most nem értem, hogy ami megmarad hús, az miért értéktelen. Az otthoni sült csirke megmaradt husikáit, ha salátába tesszük még másnap, az sem értéktelen. Meg vannak még túlzottnak érzett meglátások, persze alapjában véve nem rossz a cikk.
  De itt is érvényesnek kell lenni annak, hogy mindenből egy keveset, és nem is lesz semmi baj. Tartósítani, és állományt javítani kell, mert nem termelhet mindenki kiskertjében, és nem lehet az egész világot ellátni (egyelőre) tökéletes élelmiszerekkel. Főleg, ha ennyire sokasodunk... :) A vegyi élelmiszereket kell visszaszorítani, meg a durva vegyszerezéseket a termelés során.
  Mellesleg a nagymamám is tett szalicilt a befőttjeire. Ez is olyan dolog, hogy egyik cikkben azt olvasni, hogy nátrium-benzoát nagyon mumus, a másik tudományosban meg éppen azt, hogy nem a nátrium-benzoát, hanem a szalicil nagyon nem jó....

  VálaszTörlés
 14. hát persze, Eszti. Nem azért küldtem privátban, mert titkos, hanem mert hosszú :)

  igen, akkor jut el sok emberhez az info, ha közzéteszed bejegyzésként.

  pepita

  VálaszTörlés
 15. mynona, nem tudok érdemben hozzászólni az alapanyagokkal kapcsolatos "most akkor melyik az egészségtelenebb" kérdéshez. Viszont azt azért leírom, hogy a cikkíró sem azt írta, hogy minden hasonló termék egészségtelen lenne.

  Hanem, idézem: "Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillene az általunk humbugkajáknak keresztelt csapatba, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol."

  Azt hiszem ezen van hangsúly. Óvatosság. Tessék vizsgálódni, mielőtt leemeljük a polcról a kedvenc zacsis termékeket. Csak tudatosan, elővigyázatosan. :) Bár, azt hiszem ezt sokan így is tesszük.

  És az is igaz, hogy egy szál gagyi virsli vagy egy szem Haribo nem vágja gallyra az egészségünket... Azért mégis azt mondom: hej, be jó dolga van a dietetikusoknak- ők legalább tudják, mi mi fán terem. :)

  VálaszTörlés
 16. Na, remek, nem mentettem el, és elszállt, amit írtam.
  Remélem sikerül hasonlót írnom.
  Szóval én viszont el tudom dönteni, hogy melyik az, ami "egészségtelenebb", legalábbis tudom, mit veszek meg és miért. Tudomásul kell venni, hogy minden (DE MINDEN) élelmiszernek illetve alapanyagnak, és adaléknak megvan a maga jó és rossz oldala. Aztán vannak olyanok, aminek szinte csak káros hatása van, ezek a mérgek. Vannak olyanok, amik tartós fogyasztás után fejtik ki hatásukat. Ezek közül természetesen vannak olyanok, amikről még nem is tudjuk, mik azok és melyikek ezek az anyagok. Ahogy kiderül és közzéteszik a média már fel is fújja, mint katasztrófahelyzetet. Aztán megjelennek a cikkek, hogy mitől óvakodjunk. Egymásnak ellentétes értelmű cikkek, ugyanannak az anyagnak az jó hatásást a másik cikk a rossz hatását kiemelve.
  Hogy tudunk ellene védekezni, hát éppen úgy, ahogy a cikkíró is írta, hogy odafigyelünk arra, hogy mit vásárolunk, vagy magunk készítjük el a dolgokat. A cikk ezért nagyon jó, de látni rajta, hogy nem szakember írta.
  A másik oldalnak meg arra kell törekednie, hogy az olcsó élelmezés ne a szemét eladását jelentse (kontrollálatlanul), de ez természetesen még nagyon utópia.
  Amire figyelni kell: A szintetikus élelmiszerekre, a vegyi úton előállított összetevőkre. A növényi adalékok akkor veszélyesek (lehetnek), ha vegyi úton manipulálták őket, nem az eljárást kell nézni, hanem a szintetikus anyagokkal való beavatkozást, reakciót. Na meg ha növényi mérget használnánk. :)
  Pl. ha valamit régen valamire használtak, pl. a narancs fehér belső héját bőrtisztításra, az nem biztos hogy azt jelenti, hogy ettől nem ehető.
  Ez nagyon összetett dolog, ez a népélelmezés. De szükséges rossz.
  Értem, mit akartál írni Eszti, tudom, hogy nem célzottan egyfajta élelmiszertípus ellen agitál a szerző, de van egy ilyen felhangja, pl. amit helyette ajánl, a sonkát. Nem a jó minőségű szalámit. Vagy nem egy bizonyos fajta gumicukor ellen agitál. Persze, nem kell megvenni, de a gyereket nem lehet elzárt közösségben sem felnevelni. Lehet ugyan, de értelme nem sok lenne.
  Hát, nem igazán ugyanezt írtam az előbb, de már mindegy... mindenesetre most mentek.

  VálaszTörlés