tag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post8279803396606692013..comments2024-03-26T11:00:45.041+01:00Comments on Fiúk a hajóban: Kaja vagy műanyag?!Esztihttp://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-68616816496911887652009-05-08T13:32:00.000+02:002009-05-08T13:32:00.000+02:00Na, remek, nem mentettem el, és elszállt, amit írt...Na, remek, nem mentettem el, és elszállt, amit írtam. <br />Remélem sikerül hasonlót írnom. <br />Szóval én viszont el tudom dönteni, hogy melyik az, ami "egészségtelenebb", legalábbis tudom, mit veszek meg és miért. Tudomásul kell venni, hogy minden (DE MINDEN) élelmiszernek illetve alapanyagnak, és adaléknak megvan a maga jó és rossz oldala. Aztán vannak olyanok, aminek szinte csak káros hatása van, ezek a mérgek. Vannak olyanok, amik tartós fogyasztás után fejtik ki hatásukat. Ezek közül természetesen vannak olyanok, amikről még nem is tudjuk, mik azok és melyikek ezek az anyagok. Ahogy kiderül és közzéteszik a média már fel is fújja, mint katasztrófahelyzetet. Aztán megjelennek a cikkek, hogy mitől óvakodjunk. Egymásnak ellentétes értelmű cikkek, ugyanannak az anyagnak az jó hatásást a másik cikk a rossz hatását kiemelve.<br />Hogy tudunk ellene védekezni, hát éppen úgy, ahogy a cikkíró is írta, hogy odafigyelünk arra, hogy mit vásárolunk, vagy magunk készítjük el a dolgokat. A cikk ezért nagyon jó, de látni rajta, hogy nem szakember írta.<br />A másik oldalnak meg arra kell törekednie, hogy az olcsó élelmezés ne a szemét eladását jelentse (kontrollálatlanul), de ez természetesen még nagyon utópia.<br />Amire figyelni kell: A szintetikus élelmiszerekre, a vegyi úton előállított összetevőkre. A növényi adalékok akkor veszélyesek (lehetnek), ha vegyi úton manipulálták őket, nem az eljárást kell nézni, hanem a szintetikus anyagokkal való beavatkozást, reakciót. Na meg ha növényi mérget használnánk. :)<br />Pl. ha valamit régen valamire használtak, pl. a narancs fehér belső héját bőrtisztításra, az nem biztos hogy azt jelenti, hogy ettől nem ehető.<br />Ez nagyon összetett dolog, ez a népélelmezés. De szükséges rossz.<br />Értem, mit akartál írni Eszti, tudom, hogy nem célzottan egyfajta élelmiszertípus ellen agitál a szerző, de van egy ilyen felhangja, pl. amit helyette ajánl, a sonkát. Nem a jó minőségű szalámit. Vagy nem egy bizonyos fajta gumicukor ellen agitál. Persze, nem kell megvenni, de a gyereket nem lehet elzárt közösségben sem felnevelni. Lehet ugyan, de értelme nem sok lenne.<br />Hát, nem igazán ugyanezt írtam az előbb, de már mindegy... mindenesetre most mentek.:)https://www.blogger.com/profile/10682572637072701716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-625713845392456762009-05-08T12:33:00.000+02:002009-05-08T12:33:00.000+02:00mynona, nem tudok érdemben hozzászólni az alapanya...mynona, nem tudok érdemben hozzászólni az alapanyagokkal kapcsolatos "most akkor melyik az egészségtelenebb" kérdéshez. Viszont azt azért leírom, hogy a cikkíró sem azt írta, hogy minden hasonló termék egészségtelen lenne.<br /><br />Hanem, idézem: "Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillene az általunk humbugkajáknak keresztelt csapatba, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol."<br /><br />Azt hiszem ezen van hangsúly. Óvatosság. Tessék vizsgálódni, mielőtt leemeljük a polcról a kedvenc zacsis termékeket. Csak tudatosan, elővigyázatosan. :) Bár, azt hiszem ezt sokan így is tesszük.<br /><br />És az is igaz, hogy egy szál gagyi virsli vagy egy szem Haribo nem vágja gallyra az egészségünket... Azért mégis azt mondom: hej, be jó dolga van a dietetikusoknak- ők legalább tudják, mi mi fán terem. :)Esztihttps://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-35183835436857250802009-05-08T12:26:00.000+02:002009-05-08T12:26:00.000+02:00Köszi, pepita.Köszi, pepita.Esztihttps://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-23758841785015242332009-05-08T01:21:00.000+02:002009-05-08T01:21:00.000+02:00hát persze, Eszti. Nem azért küldtem privátban, me...hát persze, Eszti. Nem azért küldtem privátban, mert titkos, hanem mert hosszú :)<br /><br />igen, akkor jut el sok emberhez az info, ha közzéteszed bejegyzésként. <br /><br />pepitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-68286808723718536432009-05-07T23:57:00.000+02:002009-05-07T23:57:00.000+02:00Akkor tovább:
Frankfurti virsli (JA-natürlich): 72...Akkor tovább:<br />Frankfurti virsli (JA-natürlich): 72% Marha és disznóhús, szalonna, ivóvíz, nitrites pácsó(ami egy étkezési só<br />nátriumnitrittel, mint konzerválóanyaggal), maltodextrin, acerola cseresznyepor, fűszerek, fűszerkivonatok<br /><br />Szafaládé (JA-natürlich): ugyanaz, mint fenn, csak 65 % a hús, hozzájön a dextrose, nincsen fűszerkivonat.<br /><br />Pulykapárizsi JA-natürlich (éppen ez van itthon): 71% pulykahús, ivóvíz, pulykazsír, étkezési só, fűszerek, fűszerkivonatok, nátriumcitrát, Speisewürze (olyasmi mint a Maggi csak szigorúan bio- olyan Alnatura-féle), szőlőcukor, aszkorbinsav. <br />A fűszerek és egyéb kellékek, minden szigorúan bio persze.<br /><br />Bio szalámi (Ja-natürlich) ízre szinte tökéletesen Pick :) :<br />disznóhús, marhahús, szalonna, nem jódozott étkezési só, fűszerek, szőlőcukor, cukor, fokhagyma, konzerválóanyag: káliumnitrát, antioxidáns: natriumascorbat.<br /><br />Vaníliapuding (JA-natürlich): 88% tejszín (10%-os), nyerscukor, sovány tejpor, kukoricakeményítő, vaníliakivonat, guargumi, Bourbon-vaníliapor<br /><br />Gyümölcsjoghurt(JA-natürlich) (ez most épp meggyes-vaníliás): 0,1%-os natúrjoghurt, 13% meggy, 2% vadcseresznye, nádcukor, aróniaszörp, vanília<br /><br />Vaníliás túrókrém (szintén JA): 55% soványtúró, 14% soványjoghurt, 10% tejszín (25%-os), cukor, 4,4% vaníliakivonat, tejfehérje, vaníliapor, citromlékoncentrátum, szentjánoskenyérliszt-mint sűrítő, pektin<br /><br />Ennyit írtam, szoktam még mást is, pl. toastkenyeret is venni, meg dzsemet az uramnak, de most éppen nincsen itthon. Meg fagyit. Meg kekszet, de el sem tudom most olvasni az összetevőjét, annyira apró betűs. Tasakos leves is létezik bio-ban, lehet, hogy annak még utánanézek kíváncsiságból, hogy mi áll rajta, az uram próbálta ki egyszer, neki ízlett. <br />Azért van, amit a cikkben kicsit túlzásnak érzek, pl. a halrudacskákat, most nem értem, hogy ami megmarad hús, az miért értéktelen. Az otthoni sült csirke megmaradt husikáit, ha salátába tesszük még másnap, az sem értéktelen. Meg vannak még túlzottnak érzett meglátások, persze alapjában véve nem rossz a cikk.<br />De itt is érvényesnek kell lenni annak, hogy mindenből egy keveset, és nem is lesz semmi baj. Tartósítani, és állományt javítani kell, mert nem termelhet mindenki kiskertjében, és nem lehet az egész világot ellátni (egyelőre) tökéletes élelmiszerekkel. Főleg, ha ennyire sokasodunk... :) A vegyi élelmiszereket kell visszaszorítani, meg a durva vegyszerezéseket a termelés során. <br />Mellesleg a nagymamám is tett szalicilt a befőttjeire. Ez is olyan dolog, hogy egyik cikkben azt olvasni, hogy nátrium-benzoát nagyon mumus, a másik tudományosban meg éppen azt, hogy nem a nátrium-benzoát, hanem a szalicil nagyon nem jó....:)https://www.blogger.com/profile/10682572637072701716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-46402613361967788302009-05-07T21:54:00.000+02:002009-05-07T21:54:00.000+02:00Nos, mostmár tényleg összeírom, mert megígértem, a...Nos, mostmár tényleg összeírom, mert megígértem, aztán sose leszek kész, túl sok mostanában a dolgom (de, lehet, hogy csak én érzem soknak).<br />Szóval, kétféle gumimacit szoktam venni, az egyik, ami mindig kapható (zselatinmentes), annak az összetétele:<br />Kukoricaszörp, nyers nádcukor, gyümölcslé (18%), spenótpor, pektin, citromsav, növényi aromák, növényi olaj, carnaubaviasz. (génmanipulálásmentes, gluténmentes, vegán). Bár a legutóbbi szerintem megdohosodott, vagy mi, valami baja volt, bár ez biztos, hogy a szakszerűtlen tárolás miatt volt. Mármint úgy vettem a boltban.<br />A másik, ami csak időnként kapható: glukózszirup, nyers nádcukor, étkezési zselatin, gyümölcsszirupkoncentrátum almából, bodzából, feketeribizliből és málnából (8%), citromsav, természetes gyümölcsaromák, kurkumakivonat, algakivonat. (Fairtrade áru)<br /><br />Írom a többit is, remélem összejön még az éjjel (főzés közben), ha mégsem, akkor holnap elutazunk, ott lesz "bébiszitterem" :) , aztán hétfőre a többi is meglesz. Legalább kivesézem én is, hogy tényleg olyan jók-e, mint gondolom, vagy van bennük hiba...<br />Persze azért biztos jobbak, mint a Haribo... Vagy a TG virsli... stb.:)https://www.blogger.com/profile/10682572637072701716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-10476109512971543162009-05-07T13:19:00.000+02:002009-05-07T13:19:00.000+02:00Jutka, örülök, hogy erre jártál, gyere, máskor is....Jutka, örülök, hogy erre jártál, gyere, máskor is. :)Esztihttps://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-7252346726222209432009-05-07T05:48:00.000+02:002009-05-07T05:48:00.000+02:00tetszik a cikk. itt jártam, olvastam, még visszaté...tetszik a cikk. itt jártam, olvastam, még visszatérek.<br />jutka.Kiss Judithttps://www.blogger.com/profile/05784687994635264740noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-3976483476830956002009-05-06T15:27:00.000+02:002009-05-06T15:27:00.000+02:00pepita, elolvastam, amit küldtél. Igen kemény!!
K...pepita, elolvastam, amit küldtél. Igen kemény!!<br /><br />Közzétehetem blog bejegyzésként? Megengeded?Eszterhttps://www.blogger.com/profile/02190268334141223587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-41472235972467309602009-05-06T15:15:00.000+02:002009-05-06T15:15:00.000+02:00Köszönöm, pepita!
Akkot tehát itt a felhívás: aki...Köszönöm, pepita!<br /><br />Akkot tehát itt a felhívás: akit érdekelnek információk az aszpartamról, az írjon egy mailt nekem a fiukahajoban (kukac) gmail (pont) com címre, és akkor továbbítom a pepitától kapott írást.Esztihttps://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-89859038434107015172009-05-06T15:10:00.000+02:002009-05-06T15:10:00.000+02:00Eszti, küldtem privát mailt az aszpartamról, sok m...Eszti, küldtem privát mailt az aszpartamról, sok mindenhez hozzáadják, pedig nagyon káros!!! <br /><br />Ha gondolod, küldd át az érdeklődőknek.<br /><br />pepitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-91858812851965142082009-05-06T14:56:00.000+02:002009-05-06T14:56:00.000+02:00Köszi a pontosítást pepita. :)Köszi a pontosítást pepita. :)Esztihttps://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-76940375915964588942009-05-06T14:53:00.000+02:002009-05-06T14:53:00.000+02:00Eszti, a 32. ponthoz van kis hozzáfűznivalóm. A te...Eszti, a 32. ponthoz van kis hozzáfűznivalóm. A tejsavót azért öntötték ki régen a disznóknak, mert ott volt a rengeteg sokkal értékesebb tej. Viszont a tejsavó is tartalmaz 7 százalék fehérjét, nyomelemeket is, némi vitamint is, ha frissen tudjuk fogyasztani. Sőt, testépítők is használják.<br />a reggeli tejital nem helyettesítheti a tejet, de a FRISS tejsavó a gyenge gyomrúak egyik gyógyitala. <br /><br />pepitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-4684939104072284522009-05-06T14:38:00.000+02:002009-05-06T14:38:00.000+02:00bio minőségű gumimaci?
na erre kiváncsi vagyok!
v...bio minőségű gumimaci? <br />na erre kiváncsi vagyok!<br />várom az összetevők listáját, mynona :)<br /><br />pepitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-52638451529586714252009-05-05T14:47:00.000+02:002009-05-05T14:47:00.000+02:00Eszti, ebböl a felsorolasbol legalabb 15 felet min...Eszti, ebböl a felsorolasbol legalabb 15 felet mindig megveszek, meghozza az EU-ban eddig legjobbnak tartott bio-minöseget. Köztük van a gumimaci is peldaul. Holnap megnezem, ami otthon van, az összetevöit. Aztan megirom.<br />Bocs a hibakert, de itt Ausztriaban nemigen hasznalnak ekezetes betüt... :))):)https://www.blogger.com/profile/10682572637072701716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-87048929846158816552009-05-05T13:12:00.000+02:002009-05-05T13:12:00.000+02:00Én is olvasom az apróbetűset! :) Sok összetevőről ...Én is olvasom az apróbetűset! :) Sok összetevőről viszont eddig nem tudtam, hogy mit takar.<br /><br />Igen, az energiaitalt én is korhatárhoz kötném. De szerintem itt is a neveléssel van a gond. A szülőknek meg kell tanítaniuk, hogy ilyenekhez nem nyúlunk, inkább tessék kialudnia magát, ha fáradt. Az a gond, hogy hiába beszélnek a szülők a káros szenvedélyek romboló hatásáról a gyerekeiknek, hogyha látják otthon a káros szokásokat és attól érzi felnőttnek magukat, hogyha lekopizhatják. :( <br /><br />A lista egyébként nem tőlem származik, én csak a képeket gyűjtöttem hozzá. De örülök, hogyha hasznosnak találtad. :)Esztihttps://www.blogger.com/profile/18168942883140786566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271955603906390751.post-73691631974390573652009-05-05T08:19:00.000+02:002009-05-05T08:19:00.000+02:00Nagyon jó téma, folyamatosan ezen agyalok, engem c...Nagyon jó téma, folyamatosan ezen agyalok, engem csak úgy látnak a boltban vásárolni, hogy még az apró betűs részt is elolvasom! A legnagyobb bajnak azt érzem, hogy gyerekeket is kiszolgálnak pl. azt mondja, hogy az apjának veszi és akkor cigitől kezdve az alkoholig mindent vihet! Az energiaitalokkal vagyok úgy, hogy azt is korhoz kötném, mármint a fogyasztását, pl. 18 éves kor fölött lehetne csak a gyereknek adni, meg kellene oldani, hogy ilyet nem vehetnek még a szülők kérésére sem! <br /><br />Nagyon jól összefoglaltad, lehet ki is nyomtatom és kifüggesztem több helyre! Köszönöm!Orsihttps://www.blogger.com/profile/06893450038514195221noreply@blogger.com