Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2009. május 16., szombat

Hiszti és engedetlenség




Erről a két témáról nagyon sokat kellene beszélni. Helyes ismeretre szert tenni ezekben s alkalmazni azokat, a gyerekek boldogulásának a kulcsa. Ma nagyon sok anya, keresztények is, kínlódva élik a napjaikat gyerekeik zsarnoksága alatt, és arról szól az életük, hogy bástyákat építenek gyerekeik köré azok szüntelen kiszolgálásával, vagy mindenféle óvintézkedéssel, hogy a kis lázadókkal legalább minimális szinten élhető legyen az életük. Nem akarnak sok gyermeket, mert a mostani egy vagy kettő vagy három gyerekükkel is meggyűlik a bajuk- képtelenek engedelmességre nevelni őket.

Nem is csoda, hogy az ember engedetlen gyerekből nem akar sokat maga köré! De mi lenne, ha az alapfelállás az lenne, hogy az a néhány gyermeked, akiket eddig kaptál az Úrtól, tökéletes engedelmességben élné az életét veled? Hogyha mondanál valamit, az úgy lenne? Hogyha nem lenne hiszti és nyafi és nem kellene kiabálva erőt fitogtatnod ahhoz, hogy mozdulásra bírd a gyerekedet? Hogyha nem kéne a fontos dolgaidat állandóan a gyereked elől menekíteni, hogyha bármit elöl hagyhatnál, ami tilos, mert a gyereked tudná, hogy ahhoz nem nyúlhat és nem is nyúlna hozzá? Hogyha gyerektársaságban nem kellene azon aggódnod, hogy kire fog kezet emelni a csemetéd, mert tudja, hogy nem bántunk senkit és nem is teszi? Ha igazán áldásnak élhetnéd meg a gyermekeiddel való hétköznapokat, nem a keserűséged forrásának, vagy nehéz esetnek? Hmmm- akkor talán bevállalnál még egy pár gyereket? (Elfogadom, hogy vannak más okai is annak, ha egy házaspár nem vállal sok gyereket, de meggyőződésem, hogy az engedetlen gyerekek a ki nem mondott, de legnyomósabb érvek között szerepelnek.)


Miért hisztizik a gyerek?

1. Azért, hogy megkapjon valamit. Akkor teszi, amikor akarata szembekerül a szülőével.

2. Az ő értelmi vagy fizikai képességeit meghaladó elvárás miatt. Ha nem tud valamit megtenni, amit pedig elvárunk.

3. Frusztráltságból. Sajnos leginkább mi tesszük frusztrálttá a gyerekeinket. Azzal például, hogy nem vesszük figyelembe a fáradtságát és úgy várunk el tőle teljesítményt. Vagy azzal, hogy olyan döntéshelyzetbe hozzuk, amelyet gyerekünk nem tud frusztráció nélkül kezelni az ő érettségi szintjén.

A hiszti is engedetlenség, hiszen olyan nem kívánatos viselkedés, amit helytelenítünk. Ha nem szeretnénk hisztis gyereket, akkor engedelmessé kell nevelni.

Mit nevezek engedelmességnek?

Egy kérés késlekedés, kifogások keresése és nyílt ellenállás nélküli teljesítését.

Tehát mi nem az engedelmesség?

Az öt perccel később végrehajtott feladat nem engedelmesség. Ha egy gyereket nem lehet azonnali engedelmességre bírni akkor, amikor mi szeretnénk, és nem akkor, amikor neki kényelmes, akkor az a gyerek engedetlen.

A nyílt szembeszegülés sem nevezhető engedelmességnek. Ha egy gyerek azt mondja, "nem", amikor meg kellene tegyen valamit, amire amúgy képes lenne, akkor az a gyerek engedetlen.

És az is engedetlenség, hogyha csak azután engedelmeskedik, miután válaszoltunk arra, hogy miért kérjük tőle azt, amit kérünk. Miért nem helyénvaló erre a kérdésre válaszolni, miután utasítottuk valamire a csemetét? Azért, mert az engedelmesség azt jelenti, hogy a szülői tekintély miatt tesz meg valamit a gyerekünk, nem azért, mert a számára megfelelő indoklást kapott.

Kicsi korban NEM KELL magyarázkodni, legalábbis nem akkor, amikor éppen tiltunk valamit, vagy engedelmességet várunk. Ne szoktassuk rá a gyerkőcöt arra, hogy csak a számára kielégítő indoklás után engedelmeskedjen! Az úgy már nem is engedelmesség. Meg nem is tudunk mindent megindokolni úgy, hogy azt elfogadja.


A logikus gondolkozásra nevelés bármikor a nap folyamán fejleszthető- úgy, hogy hagyjuk, hogy kérdezzen, és hogy elmondjuk, hogy a dolgok miért úgy történnek, ahogy. De amikor utasítunk, akkor szó nélküli engedelmességet várunk, nem pedig szócsatába torkolló magyarázkodást (a nagyobbakkal már errefelé megy el a kérdezés).

Nem kell attól tartanunk, hogy kevésbé érdeklődő lesz a gyerekünk attól, ha folyamatosan ki van elégítve a tudásszomja, DE elvárjuk, hogy amikor utasítjuk, akkor ne kérdezzen. Illetve, hogy kérdezzen úgy, hogy közben már engedelmeskedik: ne az engedelmeskedés előtt, hanem UTÁN. Ha tényleg érdeklik a válaszok, akkor ez az időpont is megfelel neki. Ha akkor már nem érdekli a magyarázat, akkor nem volt komoly érdeklődés a kérdések mögött. Én azért különválasztanám az érdeklődő, informálódó kérdéseket az akadékoskodóaktól. Szerintem kicsi korban gyakran el kell hangozzon, hogy "a mi családunkban ez így működik és kész" -nem kell magyarázkodni. Legalábbis a magyarázatok adásának a helye nem a tiltás időpontja.

Szóval beszéljünk pl. a tűzhöz való nyúlás veszélyéről a gyerekünknek, de amikor azt mondjuk, hogy "ne nyúlj a tűzhöz!", akkor ne magyarázkodjunk. Szokja meg a gyerek, hogy KÉRDEZÉS NÉLKÜL megteszi, amire utasítjuk, hiszen egyedül ez nevezhető ENGEDELMESSÉGNEK. Ha másként teszünk, akkor arra neveljük, hogy egészen addig nem kell engedelmeskednie, amíg nem kap számára is elfogadható magyarázatot. Ez pedig nagyon veszélyes is lehet, mivel nem mindig van idő a dolgokat megmagyarázni: extrém példa, de ha az út közepén rohangáló csemetével érdemi vitába bocsátkozunk arról, hogy miért fontos lefáradnia az útról, akkor lehet, hogy nem leszünk sokáig élő gyerek szülei...

Ezen kívül egy sor olyan dolog van, ami gyerekünk szerint egyáltalán nem logikus, nem megmagyarázható vagy nem megfogható: pl. hogy miért kell akkor lefeküdni, amikor nem akar, vagy miért nem kiabálhat akkor, amikor olyan jólesne neki.


Az engedelmesség tehát nem az értelmi szinttel függ össze. Ez alatt azt értem, hogy egy átlagos értelmi képességű gyereket már 1,5 éves korában rá lehet nevelni a feltétel nélküli engedelmességre, holott az érvelést megérteni képes érteli szintje ekkor még igen csak fejletlen. Nem is jó tovább várni ezzel, mert minél idősebb korban kezdjük az engedelmességre nevelést, annál több addig berögzült lázadást kell kiirtani belőle. Vagyis annál nehezebb dolgunk lesz.

Vajon minden gyerek alkalmas arra, hogy engedelmességet neveljenek belé? Igen. Minden gyerekből lehet szót fogadó, engedelmes boldog gyerek! A gyerekeknek kellenek a határok. Szükségük van erre ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. És hogy megtanulják a társadalomba való beilleszkedés szabályait. Hogyha engedjük, hogy másokon uralkodjanak, az rossz nevelés. De hogyha nem engedjük, de úgy érezzük, hogy nem tudjuk megakadályozni a gyerekünket ebben, akkor ott már a gyermekünk engedetlenségéről van szó.

Az engedelmességre nevelés minden esetben a szülő dolga. Tehát, ha engedetlen gyermeket látsz, és a szülő panaszkodik, hogy olyan engedetlen a gyereke, és nem tud mit tenni, a gyereke már csak ilyen- akkor ott a szülő hibájáról van szó, amit megpróbál áthárítani a gyerek személyiségére. Csakhogy Isten a gyerek személyiségétől függetlenül parancsolja, hogy neveljük a gyereket. Minden gyereknek szüksége van nevelésre, mert minden gyerek alapvetően tekintélyellenes és lázadó. Van, akinél ez hangosan és agresszíven nyilvánul meg. Van, akinél csendesen, vagy apróbb dolgokban. De minden gyerekben benne van, mert minden gyerek bűnösen születik.


Anyák, neveljétek szófogadóvá a gyerekeiteket! Várjátok el, hogy első szóra engedelmeskedjenek! Mert ez Isten jó és tökéletes akarata, már ami a gyerekeket illeti. Ha nem neveled engedelmességre, hanem elnézed az engedetlenséget, akkor azzal nagy kárt okozol a gyermeked személyiségében. A környezeted sem lesz hálás érte. És Isten parancsa ellen vétesz.

De mi van az erős akaratú gyerekkel?

Akkor most ki nevel: a gyerek, vagy a szülő? Az engedelmességre nevelés nem akarat kérdése, hanem tekintély kérdése. Van tekintélyed a gyereked előtt? Akkor képes vagy engedelmességre nevelni. Nincs tekintélyed előtte? Akkor szerezz tekintélyt. A tekintély alapja Isten Igéje, mely szerint a gyermek alárendelt a szülőnek, pont úgy, ahogyan a feleség is alárendelt a férjének, és ahogyan a gyülekezet is alárendelt Jézus Krisztusnak. A tekintélyelvűség nem ördögi találmány, hanem Isten intézménye az ember boldogsága érdekében... Ha nem akarsz tekintélyelvű lenni, hanem azt mondod, hogy a gyereked tudja, hogy mit akar, s hadd legyen, amit akar, akkor nem veszed figyelembe, hogy amit akar, az nagyon gyakran nem más, mint a gyermekszív bűnös kívánsága, ami a gyerekünknek is és másoknak is kárára válik, ha kielégítjük. Ne hagyjuk figyelmen kívül Isten nevelési alapelveit. Hiszen egyedül ez a kiegyensúlyozott és boldog családi élet alapja.


15 megjegyzés:

  1. Nem tudom eldönteni, hogy ironikusan érted ezt, vagy komolyan, de ha komolyan, akkor számomra túl szélsőségesnek hat ez a hozzáállás, én azt szeretném, ha a gyerekeim úgy lennének boldogok, hogy közben megőrzik a személyiségüket. Engem nem zavar, ha időnként kinyilvánítják az akaratukat. És nem értek egyet igazán a tekintélyelvűséggel sem, addig még rendben, hogy én feltétel nélkül elfogadom Isten akaratát, de én nem vagyok Isten, hogy az én akaratom bárkire kényszerítsem, elvárjam, hogy elfogadja. És miért akarnám, hogy féljenek tőlem? Talán kényelmes egy csapat jól idomított gyerekkel, de hogy aztán milyen emberek lesznek belőlük később... A veszélyes dolgoknál pedig eleinte igenis neked kell figyelned, később, mégpedig igen hamar, megértik, mit miért nem szabad. És még egy: igenis léteznek olyan gyerekek, akik nehezen kordában tarthatóak idegrendszeri problémák, betegség, akármi miatt... Summa summárum, a szülőség számomra nem azt jelenti, hogy mindenben meghatározom a gyerekem életét - bizony elég durva meglepetések érhetik az olyan szülőt, aki azt hiszi, képes és joga van erre, amikor a gyereke kamaszodni kezd... Viszont, ha tiszteletben tartod őt mindvégig, talán nehezebb lesz vele időnként, de nem félelemből fog tisztelni téged.

    VálaszTörlés
  2. Értem, hogy mit akarsz, mondani, de úgy érzem, kicsit mereven fogalmaztad meg. Azzal egyetértek, hogy nagyon fontos engedelmességre nevelni. Meg azzal is, hogy minden gyereket meg lehet tanítani engedelmeskedni. Csak azért különbség az jócskán van gyerek, meg gyerek között. Az egyiket elég könnyű megtanítani, míg a másikhoz 10x annyi türelem és erő kell(következetesnek maradni), hogy eredményt érjünk el. És azért ez utóbbi anyukája, nyilván hamarabb kipurcan - esetleg feladja, olyan nagyon lassan jön az eredmény. Tényleg csak az Úr útmutatására és segítségére támaszkodva lehet ebben eredményesnek lenni!

    VálaszTörlés
  3. Nem értek egyet a névtelen hozzászólóval, mert rengeteg saját példát tudnék mondani. A lányomat majdnem ötévesen kezdtük el úgy nevelni, ahogy Eszti a bejegyzésben írta, és rengeteg gondunk van vele még most egy év után is, mert elveszett az a 4 év, amikor ő irányított. A másfél éves fiam sokkal engedelmesebb, legtöbbször első szóra, és nem hiszem, hogy ettől még vesztett volna a személyiségéből. Sokkal vidámabb, kiegyensúlyozottabb, mint a nővére és van akarata, nem egy manipulálható robot.

    Én nagyon hálás lennék, ha visszamehetnék az időben, és olyan szüleim lennének, mint a bejegyzésben, és megmondanák, hogy mit szabad és mit nem, és fegyelmeznének. A mai napig nincs önkontrollom.

    Amióta úgy fegyelmezek ahogy Eszti is leírta, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok, és merek társaságba menni (sírógörcsöt kaptam minden látogatás előtt néhány éve), mert meg vagyok győződve, hogy helyesen nevelem őket, és látom, tudom, hogy ez nekik is jó.

    Amikor pedig eljön az idő, hogy megértik, meghallják Isten szavát, akkor fognak tudni engedelmeskedni, mert nem Isten vagyok, de Isten földi megbízottja, és tőlem fogja számonkérni, hogy mire neveltem a rámbízottakat.

    Érdekes lenne, ha 10-15 év múlva agyerekeink reagálnának erre a bejegyzésre....

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen! Nem ironikusan értettem- komolyan gondolom, amit leírtam! De hadd reagáljak néhány dologra.

    - Attól, hogy engedelmességre neveled a gyerekedet még nem veszíti el a személyiségét. Sőt. Valójában ez az egyetlen módja, hogy teljes és boldog élete lehessen, hogy boldogulni tudjon. Ezt nem én találtam ki, hanem Isten Igéje mondja az Efézus 6:1-3-ban.

    - A szülői tekintély nem azonos a gyermek elnyomásával! Az engedelmességre nevelés pedig nem azonos az akarat totális megtörésével.

    - Az, hogy a gyerekek kinyilvánítják az akaratukat, az rendben van. Ezt viszont követnie kell annak, hogy az övékét alárendelik a tiédnek, és a te akaratod teljesítése előnyt élvez a sajátjukkal szemben. Részükről ez jelenti az engedelmességet. Ha te nem szeretnél engedelmes gyereket, az a te döntésed. De ha Isten akaratában akarsz maradni, akkor ebben a dologban meg kell változtatnod a gondolkodásodat.

    - Nem azért kell engedelmeskedniük, mert mi aztán nagyon méltók vagyunk erre, mint szülők. Hanem azért, mert ez Isten akarata. És Isten akaratának megcselekvése áldás az embernek.

    - A tekintélyelvűség Isten találmánya! Te azt mondod, hogy keresztény vagy. Ez azt kell, hogy jelentse, hogy Jézust követed, és Istennek engedelmeskedhetsz. Isten akarata Isten Igéjében található. Isten Igéjéből egyértelműen kiderül, hogy Ő tekintélyelvű, és bizonyos emberi kapcsolatrendszereket is ezen az elven működtet. Ilyenek: a gyülekezeti rend, a férj-feleség kapcsolat, valamint a szülő-gyerek kapcsolat. És igaz, hogy nem vagy Isten. De Isten sáfára vagy, akit, mint szülőt, hatalommal ruházott fel, amit a gyerekeid érdekében gyakorolnod kell. Isten elvárja, hogy te engedelmességet várjál a gyerekeidtől! Ez nem igazán választás kérdése.

    - Az engedelmességre nevelés nem egyenlő a megfélemlítéssel! A legtávolabb áll tőle! A gyereked azért engedelmeskedik, mert a következetes nevelés hatására megérti, hogy akkor fognak vele jó dolgok történni, ha ezt megteszi. Önként választja ezt. Nem azért, mert fél tőled.

    - Egy csapat jól idomított gyerek, ahogyan te fogalmaztál, áldást hoz a szülőnek és boldogságot. Már amennyiben biblikus engedelmességet értesz a "jól idomított" kifejezés alatt. A gyerekeknek ugyanígy áldást hoz. És hogy milyen emberek lesznek belőlük később? Egész biztosan sokkal kiegyensúlyozottabbak, és örömtelibbek, mint azok a társaik, akiket a szüleik nem tanítanak meg engedelmességre, ezért nem ismernek tekintélyt maguk fölött, hanem öntörvényűek...

    - Én kizárólag egészséges gyerekekről írtam! És nem azt írtam, hogy nem léteznek nehezen kezelhető gyerekek. Hanem arról írtam, hogy amennyiben egészséges a gyerek, úgy a szülő feladata gyermeke engedelmességre nevelése. És ez megvalósítható minden gyerek esetében! Viszont a szülőn múlik, hogy hajlandó-e erre, vagy inkább kibúvókat keres. Nem mondom, hogy könnyű. De az alapelvek egyértelműek.

    - Nem csak félelemből lehet valakit tisztelni. Vagy te talán félsz Istentől, miközben tiszteled őt?? Én tisztelem a gyerekeimet, és a tiszteletet fontosnak tartom. És éppen MIVEL tisztelem, azért akarom a javát munkálni. És a java az, hogyha megtanul engedelmeskedni. Mert ezt várja a gyerekeinktől Isten.

    - És nem gondolom, hogy mindenben meg kellene határozni a gyerekeink életét. De az engedelmességet meg kell tanulniuk- rajtunk keresztül. Az a gyerek, akit helyesen nevelnek, nem valószínű, hogy fellázad a szülei ellen kamaszként. Akikről te beszélsz, azok a szülők, akik elnyomták vagy megalázták a gyerekeiket nevelés címén, nem neveltek biblikusan! A biblikus nevelést Isten megáldja, és engedelmes és szeretetteljes gyerekek lesznek a gyümölcsei a fáradozásnak. Ha másként nevelsz, azt Isten nem tudja megáldani.

    VálaszTörlés
  5. git, igazad van. Egyáltalán nem gondolom, hogy a gyereknevelés egy sétagalopp lenne néhány keményebb esetben! De az alapelv attól még a alapelv marad, és minden családnak Isten segítségére van szüksége, hogy legyen ereje a helyes nevelést véghez vinni.

    Én a problémát nem abban látom, hogy vannak erős akaratú gyerekek. (Megjegyzem, szerintem az erős akaratú gyerekek jelentős hányada azért lett erős akaratú, mert egészen apró korától a szülő kiszolgálta a követelőzését, és gyakrabban engedett neki, mint kellett volna, nem azért, mert genetikailag kódolva van. De ez egy másik történet már...)

    Szóval az erős akaratú gyerek szüleinek egyáltalán nem könnyű. De azt látom, hogy a szülők gyakran nem is tudják, hogy Istennek igen konkrét elképzelései vannak a gyereknevelésről. Sok keresztény szülő mindenféle pszichoírásokat, meg szülőtársak bölcsességét veszik figyelembe, amikor a nevelési elvek felállításáról van szó, nem Isten Igéjét. Én ehhez akartam kontrasztot állítani.

    Nem akartam olyat elítélni, aki ismeri a fenti alapelveket, valami hasonlóra jutott, és a megvalósítással küzd. Minden elismerésem, és sok erőt kívánunk magunknak: Isten segítsen végig megfutni a gyereknevelés pályáját!

    Hanem a gond azzal van, amikor egy keresztény nem ismeri Isten gyereknevelésre vonatkozó akaratát, és Igével a kézben homlokegyenest mást állít, mást nézetet képvisel, mint ami ki van nyilatkoztatva, s ráadásul azt mondja, hogy ez így rendben van. Igazából a bejegyzésben az utóbbi csoportnak a nézeteivel szerettem volna kicsit konfrontálódni.:)

    VálaszTörlés
  6. Tetszik a bejegyzés, csak én is azt érzem, hogy kicsit túl egyszerűnek és egyértelműnek állítod be a dolgokat, pedig nem minden fekete, vagy fehér. A fiam pl. (bár azt hiszem, ő nem számít az egészséges kategóriába) a végletekig engedelmes gyerek alapvetően. Elég volt egyszer rászólni vagy kérni bármivel kapcsolatban, rögtön csinálta, vagy nem csinálta, sőt a veszélyes dolgokért nem is nyúlt soha többet. (Maximum annyi volt a nehézség, hogy a koncentráció-zavara miatt, néha nagyon nehéz volt egyáltalán felhívnom a figyelmét, de ez meg olyan autistás dolog, hogy nagyon bele tudnak merülni valamibe, ezt tudomásul vettük). Viszont ahogy egyre többet ért a világból, és ahogy a nagyon lemaradt énfejlődése végre lassan befejeződik, az akarata is változott, és mostanában már kísérletezget velem. És így most elég faramuci a helyzet, adott egy öt és fél éves, aki sok szempontból két és fél-három éves szinten van. Mostanában gyakran mondja, hogy: Nem akarom! vagy Ez nem jó nekem! Harcolunk, pedig felőle aztán sosem volt kétségem, hogy milyen szófogadó. Amíg biztonságban érezte magát, engedelmes volt. Mostanában már nem ilyen egyszerű e helyzet... A másik a kortársaival való viselkedése, de az már tényleg a nem egészséges kategória. Ott főleg az a nehéz, hogy nem tudom, mit hogyan lát ő, nem tudok a fejével gondolkodni, hogy hogyan tudnám segíteni.

    A kicsi más, ő már most nagyon határozott, akaratos, nála egyértelműbb lesz a helyzet, bár hogy nem egyszerű, az biztos :-).

    VálaszTörlés
  7. Eszti, pont tegnap volt a bibliaóránk témája a gyerekek bibliai fenyítése. Majd elkérem MP3-ban, és akkor meghallgathatod. Kicsit még kiegészíti a REMEK írásodat. Istennek hála a cikkedért!

    Talán arra még fektethettél volna nagyobb hangsúlyt, hogy Isten nem csak feladatokat ad a gyerekeink nevelésében, hanem minden egyes nap minden egyes problémájára megadja a megoldást.

    Tehát, ha valami nem megy, vagy gyengén haladunk, akkor térdre! Biztos, hogy nem Isten tévedett, biztos, hogy nem ad olyan terhet, ami túl nehéz nekünk! Nem ad olyan gyermeket, akinek a HELYES, BIBLIKUS felneveléséhez nem adna meg minden szükségeset! Megadja az erőt, a türelmet, a szeretetet, az önfeláldozást, és megadja az ismeretet, bölcsességet is. Ezt mindet el kell csak kérni, és Ő bőségesen ad! És jó sokat kell lapozni a Bibliát, mert hisszük, hogy Isten szava tökéletes, és ELÉGSÉGES a boldogulásunkhoz.

    pepita

    VálaszTörlés
  8. eszter, a cikkben én teljesen átlagos értelmi képességű gyerekek engedelmességre neveléséről írok. A speciális igényű gyerekek más téma. Nem róluk írtam, ezért, ahogyan te is következtettél, a fiad nem tartozik ahhoz az egyenes vonalvezetésű történethez, amit a bejegyzésben megfogalmazok. De hiszem, hogy Isten az Ő neveléséhez is tud vezetést és iránymutatást adni. :)

    És továbbra is azt tartom, hogy azok a gyerekek, akik az átlagosan fejlődő kategóriába tartoznak, képesek engedelmesek lenni, ha és amennyiben a szüleik engedelmességre nevelik őket. :)

    VálaszTörlés
  9. pepita, köszönöm, amit leírtál! Igazad van, Isten viszonyulására, segítségére és hordozására is figyelmet kell szentelni, nem csak a parancsaira. Fontos, amit leírtál. Azt hiszem még fogok ebben a témában blogolni. :)

    VálaszTörlés
  10. Érdekes,hogy nekem az irásod után nem az jutott eszembe,hogy túl keményen fogalmazol,vagy merev lennél:)
    Pontosan megfogalmaztad a lényeget.
    Igen,szeretettel kell mindezt tenni,és vigyázni arra,hogy ne essünk át a ló túloldalára a szigorúságban,de ENGEDELMESSÉGRE NEVELNI nagyon fontos!!
    Sajnos én is ismerek 4-5 éves gyerekeket akiket a szülők nem neveltek engedelmességre és most csak szégyenkeznek társaságban mert egyszerűen nem lehet kordában tartani őket,és azt hiszik nekik mindent szabad!Nagyon szomorú!

    És igen,a legfontosabb,hogy majd Isten hivó szavának is engedjenek!!

    VálaszTörlés
  11. Orvendek hogy elolvashattam.Nagyon ertekes itt minden ugy a cikk minta hozzaszolas.Koszonom.Bar mindenki aki arra raszorul olvashatna.Van -e valahol egy olyan bejegyzesed:Hogyan nevelem engedelmessegre(praktikus modszerek?)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm, amit írtál, iri. :)

    A Hogyan nevelem- praktikus módszerekről lehet, hogy blogolok majd. Addig is figyelmedbe ajánlom Kamilla blogját, aki épp nemrég blogolt erről. Ott megtalálod az én véleményemet is a hozzászólásokban. Jó kis kommentek születtek ott is, érdemes végigolvasni, építő. Itt a link, másold be a keresődbe:

    http://amiotthonunk.com/te-hogyan-fegyelmezel/

    Igyekszem majd azért írni egyet magam is.:)

    VálaszTörlés
  13. Eszti, kérlek, írj te is bejegyzést a témában, mert a megadott linket nem tudom elérni (illetve hirdetési felület jön fel), és nagyon érdekel a téma, mert a közel négyéves és a másfél éves fiamat szeretném Istenben nevelni. Sajnos, a szüleim, a körülöttem lévő példák nem megfelelőek... bár szívemnek kedvesek az emberek, de a módszereikkel nem feltétlenül Istennek tetsző embert nevelnék. Rossz módszereim vannak, és szeretnék belelátni a mindennapjaidba, hogy te hogyan nevelsz, fegyelmezel... akár példákon keresztül (milyen a szóhasználatod, mit mondasz...)
    Köszönöm, ha segítesz.
    Tudom, már elég régi ez a poszt, de csak nemrég találtam rátok és nagyon érdekel.

    VálaszTörlés
  14. Enca, időközben tényleg megszűnt Kamilla régi blogja, így a link már nem mutat sehova, sajnálom. Fogok erről írni, mert tényleg nagy téma, de ha konkrét kérdéseid vannak, akkor konkrét választ tudok adni emailben, s talán valamivel gyorsabb is. Örülök, ha írsz.:)

    Címem: fiukahajoban (kukac) gmail (pont) com

    VálaszTörlés