Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2009. február 2., hétfő

Miért cumizzon? I.

Kevés olyan kisbabát látok a környezetemben, akinek nincs cumi a szájában. Persze ma már a legmezeibb, ergonómiailag gagyi cumitól kezdve a legformatervezettebb, szép kivitelű, "jó a baba fogának" példányokig mindent megtalálhat, aki ilyesmit keres- szinte már nem is lehet egy lapon említeni a kettőt. Én mégsem vagyok cumi-párti, ennek pedig van néhány jó oka.

Előre bocsátom azonban, hogy most nincsen szándékom belebonyolódni egy 'cumi vagy ujjszopi' vitába. Egyrészt azért nincs, mert ezek a viták leginkább arról szólnak, hogy kinek van igaza, vagyis hogy ki tudja súlyosabb ellenpéldákkal alámosni a másik igazát, nem pedig arról, hogy mi az igazság (mik a száraz tények) és hogyan lehet azt erre a helyzetre alkalmazni. Egy anyukának, aki órák óta szoptat és a babája a kiságyba téve ordít, annak nem segítség és nem is túl fair, ha a fejéhez vágjuk, hogy "a cumi rossz a gyerekednek- inkább szoptasd!" (és akkor felmerül a "kiságyban altatás vagy együttalvás" kérdéskör is... de ezt talán majd máskor.:D).



A magam részéről a tények megismerését, analizálását, és az azon alapuló értelmes döntéshozatalt tartom elfogadhatónak. Viszont megértem azt is, hogy a cumi-kérdés megválaszolásában gyakran más tényezők is bejönnek a képbe, amiket nem, vagy csak komoly konfrontálódás árán lehet figyelmen kívül hagyni.


Ezek a más tényezők többek között:
- az anyai érzelmek (sajnálja a gyermekét),
- a családi szokások és emlékképek ("én is cumiztam és szép emlék"),
- a társadalom által kommunikált értékek (a kisbabás grafikák és mesék legtöbbjén a baba cumival a szájában látható- ezt így szoktuk meg),
- a rokonok érzelmi nyomása,
- az anya énképe ("ha sokat sír a gyerekem, mások talán rossz szülőnek fognak tartani").


Ezeken nem minden esetben helyes, ha erőszakot vesz valaki. Én nem is szeretném ezt tenni. Semmiképpen.

A legfontosabb kérdés szerintem nem az, hogy "Miért ne cumizzon a gyerek?". Hanem az, hogy "Miért cumizzon?".

A cumi az anyamellet helyettesíti. Először tehát azt kell megvizsgálni, hogy miért szopizik a baba, milyen szükségletei elégülnek ki, ha megszoptatjuk. Azt is meg kell nézni, hogy a baba szoptatása milyen módon fejleszti őt. Ezekről a kérdésekről a második rész fog szólni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése