Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2010. október 27., szerda

Halloween: haláli halál-ünnep??


Középre igazítás

Közeleg nagyon a töklámpás-fesztivál, a halottakra való megemlékezés és az általános ijesztgetés ünnepei: mindenszentek, Halloween és a halottak napja. Most mondhatnád, hogy ez három teljesen eltérő ünnep, mind tartalmilag, mind eredetében. De biztos ez?? Valójában van köze egymáshoz ennek a háromnak. Mindegyik 'ünnep' megérne egy külön posztot, és ha felmerül az igény, akkor szívesen írok ezekről bővebben. De most először Halloween.

Nekem már az is problémát okoz, hogy egyáltalán ünnepnek hívjuk, és úgy is kezeljük. Jobb lenne inkább halottkultusznak nevezni (a másik kettővel együtt), mert ez jóval egyértelműbben hangzana.
De nem a neve az egyetlen bajom ezzel a nappal. Alapvetően helytelen és veszélyes cselekedetnek tartom a halált ünnepelni. Hogyan is éltethetjük a halált?! Hogyan is gondolhatjuk, hogy a halál, amely mindnyájunk ellensége, egy-két napra a barátunkká válhat?
A halál a végső ellenség, és az idők végén legutolsóként fog megsemmisülni. Igen, a Biblia valóságos szellemi személynek írja le a halált: mintha egyike lenne a lázadó angyali fejedelmeknek. Talán a Nagy Kaszás ábrázolás nem is áll nagyon távol a valóságtól. Habár az Igében nincsen semmilyen konkrét leírás ennek a lénynek a kinézetével kapcsolatban, mindenképpen helyénvaló dolog úgy gondolni rá, mint valós személyre.
Az Ige azt is kijelenti, hogy lesz idő, amikor ez a lény már nem fog létezni. Ameddig azonban ez az idő el nem jön, addig a halál ellenség marad, s úgy is kell kezelnünk, mint egy igazi ellenséget. Mennyire sokan nem akarnak tudomást venni arról, hogy az ördög a mi igazi ellenségünk, és hogy ma a világban valóságos hadiállapot van: Isten vonzza az övéit, az ördög azonban nem akarja elereszteni az országához tartozókat! Ennek a háborúnak te is részese vagy, s ha keresztény vagy, akkor egyértelmű, hogy melyik oldalon állsz.
Isten a harcosaként számít rád, és a cselekedeteid nagyban meghatározzák, hogy mások képesek lesznek-e meghallani Isten hívását, vagy sem: rajtad múlik más emberek élete, szó szerint. Hiszed-e ezt?
Ebben a közelharcban a szellemi tunyaság, a közömbösség, és a kemény szív mind az ördög malmára hajtja a vizet. Akkor is neki segédkezel, amikor mások elől elzárod az igazságot azzal, hogy magad is a hamisságot teszed. Halloween nem Isten ünnepe, hanem az ördögé. Ha ez a 'mókás halál-fesztivál' már a családi szokásaid közé adaptálódott, akkor vizsgáld felül a korábbi döntésedet, mert az ellenséggel barátkozol, ilyet pedig csak az árulók tesznek.
Ha tehát te a keskeny úton jársz, akkor valóban járj is azon.
A halállal már a természeténél fogva sem lehet rokonszenvezni, mert munkájának elszakítottság a következménye. A testi halál a szeretteinktől és az élettől szakít el, ami nagyon fájdalmas lehet, de a szellemi halál még ennél is súlyosabb. Mert az utóbbi Istentől, minden élet Forrásától szakít el teljesen és véglegesen: ez a pokol, ahol a lélek legalább úgy fog szenvedni, mint ahogyan a lelkiismeretünk vádlása miatt érezzük olykor, csak ennek sohasem lesz vége... Úgy is mondja ezt a Biblia, hogy sírás és fogaknak csikorgatása lesz ott.
A halál nem megszelídíthető játszópajtás, hanem egy megkerülhetetlen és zord szellemi valóság. Ezt már a kelták papjai, a druidák is tudták. Ők a halál istenét imádták, s az ő kiengesztelésére öltek gyerekeket a mai Halloween háttereként: ennek a rituálénak az alapjai ma is felfedezhetőek a Halloween-napi szokások között.
A halál tehát egy szellemi valóság, de ezt a valóságot Jézus Krisztus már legyőzte! Ezért nekünk nem kell félnünk tőle, de nem is szabad elvitatni az erejét: amíg itt a földön élünk, a halálnak lesz ereje, és fogása rajtunk. Jézus viszont legyőzte a halált és az Ő győzelmében mindenki osztozhat, aki odaadja Neki az életét.
A Halloween része a riogatás is: a szellemek és halottak ábrázolása, boszorkányok, borzalmak és horror-arcú töklámpások. Másokat megijeszteni nem helyénvaló dolog, mert a félelem nem áldás, kivéve akkor, ha istenfélelemről beszélünk. A Bibliában Isten nagyon sok helyen beszél a félelemről, és mindig arra szólít fel, hogy ne tegyük, ne féljünk. A Biblia azt is írja, hogy az ördögök azok, akik rettegnek Istentől, nekünk viszont nem kell Tőle félnünk, hanem Őt kell félnünk, ami azt jelenti, hogy tisztelnünk és szeretnünk kell Őt.
Az is meg van írva, hogy a teljes szeretet kiűzi a félelmet, és ez a szeretet Isten szeretete, amellyel Ő szeret minket. Az Ő szeretetét mindannyian megéreztünk egyszer, amikor keresztények lettünk (remélhetőleg nem az volt az utolsó alkalom, hanem azóta is folyamatosan érezzük).
A félelem valóban káros, sőt, a Biblia szerint vannak, akiket a haláltól való félelem egész életükben rabságban tart. Felmerül a kérdés, hogy ha mi magunk már nem élünk félelemben, mert Isten szeretete megszabadított minket ettől, akkor miért ijesztgetnél másokat? Jézus az egyetlen, aki képes megszabadítani azokat, akik a haláltól való félelmükben egész eddigi életükben rabok voltak. Ő ezt ma is meg tudja tenni. Miért is tipornánk lábbal ezt a szabadítást azzal, hogy rémes dolgokkal félelmet keltünk másokban, meg azzal, hogy töklámpás-gyújtással emlékezünk a halálra?
Nagy probléma, hogy még sok hívő sem áll a helyzet magaslatán, amikor az egész halott-kérdésről van szó. Sokan tájékozatlanok vagy szándékosan tudatlanok e napok valós mibenlétét illetően. Fogalmuk sincs, hogy pl. a Halloween régen milyen ünnep volt. Ha sejtenek is valami nem túl szépet mögötte, elintézik annyival, hogy számukra ez nem a riogatásról szól, mert ők nem úgy ünnepelnek, mint a világ, nem is hisznek az egészben, csak családilag örömködnek egyet... mi ebben a rossz??
Más hívők simán lelegyintik a jó szándékú figyelmeztetést, arra hivatkozva, hogy nem kell fölfújni a jelentőségét, ez nem veszélyes dolog.
Én nem így látom! Halloween szokásai, jellegzetes tárgyai és dekorációi nem ártatlan ünnepi kellékek, hanem jelképeznek bizonyos kultikus és ördögi dolgokat. Csak mert fogalmunk sincs e szimbolikáról, még nem jelenti, hogy ne hatna ránk. Az ördöggel veszélyes dolog játszani, s éppen az óvatlanságunk tesz bennünket tökéletesen sebezhetőekké, amit sátán alkalomadtán ki is használ.
Nem származik semmi jó sem abból, ha olyan dolgokban forgolódunk, amik magukban hordozzák a potenciálját annak, hogy kárt szenvedünk szellemileg. És nem csak mi: hiszen téves iránytűnek is bizonyulunk, amikor mások a mi családi szokásainkból merítve tartják majd meg ezt az ünnepet.
Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy nem a magunkéi vagyunk. Keresztények vagyunk, ami azt jelenti, hogy nem mehetünk a saját fejünk és a saját vágyaink után. Követők vagyunk, és Isten vezet bennünket. Ha Jézust követjük, és Isten tetszését keressük az életünkkel, akkor már nem az a lényeg, hogy mennyire sérülök meg, ha játszom a tűzzel, hanem hogy mit mondd Isten az ilyenfajta tűzzel való játékról?
Istennek egyáltalán nem tetszik, hogy az ördög munkáit pozitívnak állítjuk be: sem a félelem, sem a halál, sem egy pogány kultusz megünneplése nem szabadna, hogy helyet kapjon egy keresztény otthonban! Amikor ez mégis megtörténik, akkor már nem Isten dicsőítése folyik, hanem Isten ellenségének áldozunk. Hogyan tehetnénk ezt meg, amikor ezzel Istent raboljuk meg a dicsőségtől?
Ne sántikáljunk kétfelé: Halloween egyáltalán nem egy ártatlan ünnep. Az, hogy megemlékezünk és akár a legcsekélyebb formában is megtartjuk ezt a napot, a gyerekeink és az ismerőseink előtt kifejezzük, hogy egyetértünk mindazzal, amiről ez az ünnep szól. Hívőként 'helovinozva' így olyan dolgot helyeselünk, ami Istent gyalázza, és nemcsak a magunk és a gyerekeink, hanem a környezetünk szellemi jólétét is veszélyeztetjük. A tét tehát nagyobb, mint elsőre gondolnánk.

További vizsgálódásra ajánlom:
 
Cuki töklámpások (2009-ben írtam a Halloween-ről)
A mindenszentek eredetéről (egy keresztény felekezet informáló írása)
A Halloween hagyománya (Budapest Töklámpás Fesztivál kissé hátborzongató, de részletes cikke)

12 megjegyzés:

  1. Áldás, békesség, szeretet!
    Hálás szívvel köszönöm ezt a bejegyzésedet kedves Eszti!Isten áldása kísérje életed minden napját!

    Úgy hiszem, most kell tanúságot tennem az Úrról, aki oly nagy szeretettel óv bennünket, hogy távol tartson a sötét erőktől.

    A mi családunkban az a szokás, hogy Mindenszentekkor a rokonság élő tagjai összejönnek egy uzsonnára, ahol szeretettel emlékezünk meg a "hazatérőkről". A gyermekeink, unokáink ilyenkor már alig várják, hogy közösen játszunk valamit, általában száraz termésekből farigcsálunk, ragasztunk, közben énekelünk, aki szeretné verset mond. Pár évvel ezelőtt felmerült, hogy tököt kellene faragni beszélgetés közben, mert az óvódában és az iskolában még halloween ünnepség is van. Mivel drága ez a fajta tök, unokáink unszolására elhatároztuk évekkel ezelőtt, hogy vetünk magunknak, mi sem egyszerűbb. Azóta is folyamatosan próbálkozunk, mert bizony akárhányszor elvetettük ezt a magot - volt amikor kétszer háromszor is - vagy nem kelt ki, vagy a virágja elszáradt, de mindig történt vele valami. Pedig a kertünknek jó földje van, és minden növény szeret nálunk! Nem volt mit tenni, almából faragtunk "töklámpást"ennek is örültek a gyerekek. No, az idei az első év, amikor közel negyven magból egy darab torz, ronda tök megmaradt és beérett. Olyan rút szegényke, hogy semmire sem jó.
    Most olvasom, hogy tulajdonképpen miről is van szó és ez a töklámpás minek a jelképe, hát igen elszomorodtam, meg ugyanakkor öröm töltötte el a szívemet, hogy az Úr Isten a mi kertünkben járt és nem adta áldását erre a termésre. Köszönöm Uram, dicsőség és hála Neked!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Sári mama, hogy megosztottad!

    VálaszTörlés
  3. Eszti, tavaly is írtál nagyon jó posztokat erről a nem is tudom minek nevezzem, szóval halovénról, szerintem érdemes lenne a linkeket betenni ebbe a posztba is.
    Biztos vannak még, akik továbbolvasnának róla vagy felelevenítenék (nekem is eszembe jutott, hogy volt erről meg arról valami és meg kellett néznem, hogy pontosítsam a foszlányokat az agyamba).

    VálaszTörlés
  4. Halovén, ez jó.:)

    Jó ötlet, amit írtál, köszönöm. Mindjárt előkotrom a tavalyi posztot, és belinkelem a mostanihoz.

    VálaszTörlés
  5. Látom többet is találtál.
    Istennek hála az utóbbi napokban senkinél se láttam ezen halálihoz kellékeket, ami nagy örömmel töltött el!
    Lehet, hogy ti Angliában most sokkal többet kaptok ebből, viszont tény, hogy hazánkba is kezd egyre jobban meggyökeresedni, ami engem nagyon zavar!
    Annyi szép és áldott valóban ünnep van, akkor miért kell még inportálnunk, ráadásul pont ezt, siralmas.

    VálaszTörlés
  6. Zugolvaslak Eszti, szia!

    Borzongató őszi ünnepeink vannak. Kezdjük az aradi vértanúkkal, utána az október 23-a, végül a "halovén".

    Ma jöttem rá arra, hogy nem normális az, amit mostanság a magyarok csinálnak. Itt az ősz kimondottan a halálról szól. Nem értem miért kell ezt csinálni. Pedig normális esetben az ősz egy tevékeny időszak. Nem a borongás ideje!

    Néhány éve falunk lakunk. Itt az ősz a betakarítás, sok-sok favágás, begyűjtés, gereblyézés ideje. Ez a normális. Örülni mindannak, amit az Úr eleségként adott egész évben. Elrendezni magunk körül mindent, várni megelégedetten, "megkövéredve" a telet. E-helyett új divat gyanánt a halállal cicáznak az emberek! Boronganak, kivégzésekről regélnek, "bokáig ülnek a vérben".

    Nem tudom mennyire figyeltétek a híreket, de az utakon rengeteg baleset történik mostanában. Sokat halnak meg ezeken az "ünnepeken". Azt gondolom, hogy ez nem hiába van így.

    Ellene kell állni a gonosznak! Nem cicázni vele! A tök maradjon csak a sütőben, vagy a leveses fazékban.

    VálaszTörlés
  7. Orvendek hogy irtal errol, egyetertek veled!A fajdalmas az egeszben eppen az hogy hivo keresztenyek is atveszik ezeket a szokasokat.

    VálaszTörlés
  8. Marywolf, az előzetes negatív 'váradalmainkkal' ellentétben nem tapasztaltunk meg az itteni halloween-es nagy felhajtást. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt, csak azt, hogy ebben az időszakban tudatosan kerültük a bevásárló központokat és a városban császkálást. Egyszer ki kellett mozdulnunk, pont szombaton, halloween előtti napon, és akkor tényleg megtapasztaltuk, hogy a legutolsó kisbolt is tele volt aggatva élőhalottas, tökös, szellemes dekorációval, és természetesen lehetett vásárolni ilyesmiket.

    Nálunk viszont nem jártak cukorkéregető beöltözött gyerekek, mert lekapcsoltuk a bejárati villanyt- ez a jele, hogy köszönjük, nem kérünk ebből az 'ünnepből'. A mi utcánk ilyen szempontból nyugis utca, de tény, hogy erős marketingje van ennek az egésznek idekint.

    VálaszTörlés
  9. jehudit, üdv itt.:) Jó, hogy itt vagy, és nagyon igazad van. Úgy lenne jó, ha az ősz valóban arról szólna, amit megfogalmaztál: "Örülni mindannak, amit az Úr eleségként adott egész évben. Elrendezni magunk körül mindent, várni megelégedetten, "megkövéredve" a telet."

    Azt hiszem, ehhez nem kell sok. A világ nem feltétlenül fog megváltozni körülöttünk, mert nem szokása, de attól még mi, keresztények odaigazíthatjuk életérzésünket az Élet Istenéhez, aki tele van élettel, nem elmúlással és halállal!

    Nem kell, hogy elfogadjuk, hogy ez az időszak az elmúlásról szól: a halál helyett egyszerűen ünnepelhetjük az Urat és az életet most is, ilyenkor is. De ehhez tudatosan kell kizárni azokat az elképzeléseket, amelyek pogány gyökerekből és nem Istentől származnak, s amelyek mégis olyan mélyen gyökeret vertek bennünk (pl. hogy a tél elmúlást jelent). És tudatosan kell befogadni mindazt, ami Tőle jön: az Ő jó adományát és tökéletes ajándékait.:)

    VálaszTörlés
  10. iri igaz. Számomra ez kétségbeejtő. De remélem, hogy Isten egyszer nekik is ad világosságot ezzel az 'ünneppel' kapcsolatban, s majd ha megértik a helyzet súlyát, akkor talán nem akarják tovább ebben gyakorolni magukat. Az igazság erős, és ha azok a keresztények valóban keresztények, akkor hallgatni fognak a Szentlélekre, aki egyedül képes arra, hogy meggyőzze őket.

    VálaszTörlés
  11. egy kicsit illik ide ez a gyerekszáj:

    Palika nézegeti szeptemberben a naptárat.
    - Anyuci, nemsokára ünnepelni fogunk!
    - Á, messze van még a szülinapod!
    - De ide van írva, hogy minden SZENTEK napja.

    azt gondolta, névnapunk lesz, az egész családnak egyszerre :)))

    pepita

    VálaszTörlés