Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2009. december 2., szerda

Komolyan kérdezem...




Az előző poszthoz hozzászólt Marywolf, aki leírta bioetikai tapasztalatait az élő szövetről, amit oltóanyag előállításánál használnak. Arról van tehát szó, hogy valódi abortumok (megölt vagy spontán abortálódott magzatok) szövetein tenyésztenek bizonyos oltóanyagokat. Tudom, hogy van, amihez csirkeembriót használnak, de van, amihez meg nem azt- és én erről eddig csak a neten olvastam, és olyan legendafélének tűnt... Így most ez azért kicsit sokkoló. Úgy értem, gondoljunk bele: elmegy a babánk, mi megsiratjuk, a kórház meg átadja a kis testet az illetékeseknek további felhasználásra- s a halott picin nevelt oltóanyag kerül más gyerekébe... ez azért igen durva. Etikai kérdéseket kellene, hogy fölvessen... Erre a témára rá kellene ugrania az emberjogi aktivistáknak... De ehelyett a nagy csönd van. Vajon hány anya tudja, hogy a betegségektől védeni hivatott oltások halottakkal vannak igen szoros kapcsolatban?

Jó lenne valami hivatalosat tudni arról, hogy arányaiban a védőoltások hány százalékához használnak fel emberi szöveten tenyészett oltóanyagot.

Komolyan gondolkozom, de ezt valaki másnak kellene megválaszolnia.

Miután egy magzatot abortálnak vagy amikor valaki elvetél, akkor a holttest már jogilag a kórház tulajdona? És ha igen, akkor az intézmény azt tesz vele, amit akar? Akár továbbíthatja is 'szövet'-nek címkézve oltóanyag-előállító helyekre? Nem kell szülői beleegyezés? Vagy a hivatalos papírhegyekkel együtt ezt is aláírjuk, amikor a kórházba megyünk, csak erről is elfelejtenek tájékoztatni? Azért ez elég sok kérdést vet fel bennem. Vajon vannak válaszok ezekre a kérdésekre? Néha lehet, hogy jobb lenne semmit sem tudni.... de mégis, muszáj kideríteni, hogy mit nyomnak a gyerekeinkbe. Szerintem.

19 megjegyzés:

  1. Eszti én erről nem is tudtam. Borzasztó!:(

    Az előző íráshoz, H1N1, nem oltatjuk be magunkat, se a gyerekeket, de körülöttünk ezt nagyon nagy felelőtlenségnek tartják!

    VálaszTörlés
  2. Orsi, ezt tartom én is igazságtalannak: hogy aki nem oltat, mindig az a 'felelőtlen', holott egyáltalán nem biztos, hogy aki oltatott, az informált és felelős döntést hozott. El van vitatva a felelőssége annak, aki máshogy gondolkodik. De azért nem minden oltató gondolkodik így. (Vannak, bár kevesen, akik tiszteletben tartják a máshogyan döntést.)

    VálaszTörlés
  3. Aki nem oltatja be magát és megkapja az influenzát, az fertőz, olyan terhes nőt is például, aki magazatával együtt meghalt a héten. Ez a felelőtlenség. Elég furcsa látni, hogy az itt hozzászólok csak és kizárólag magukra gondolnak... Az abortum kérdése jogilag tisztázott, csak tessék utánanézni az interneten, ha valakit érdekel a kérdés. Ehhez nem jogvédő aktivisták kellenek. Az abortum az oltóanyag kifejlesztésében segít, ez fáj neked? Fáj neked hogy ezzel valaki életét megmentheted? Például egy terhes nőét a H1N1 ellen?

    VálaszTörlés
  4. Hátborzongató gondolatok....
    A H1N1-ről pedig: az utóbbi napokban többeket hallottam panaszkodni, hogy ismerőseik, rokonaik milyen szerencsétlenül jártak, merthogy be is oltatták magukat, de biztos abba a kis százalékba tartoznak, akinél nem alakul ki a védettség, mert milyen betegek lettek, kórházba is kerültek. Volt, aki elmondta, hogy az illetőben ki is mutatták a h1n1-et.... Naná, gondoltam én, hát beoltották őket a teljes sejtes vírussal egy olyan vakcinával, amiben csak a higany ötszöröse a megengedett eü határértéknek és ki tudja, mi minden van még benne... Persze jobb nem szólni ilyenkor, mert természetesen úgysincs igazam. Arra azért kíváncsi lennék, oltás nélkül mennyire lettek volna betegek, vagy azok lettek volna-e egyáltalán?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Névtelen, apósom munkatársának a falujában két asszony vesztette el a magzatát H1N1 oltás miatt (az elmúlt hetekben). Egy orvostól hallottam, hogy vannak, akik féloldali bénulást szenvedtek ugyanaz okból- nem egyedi esetről van szó. Tudtad, hogy az oltás higanyt is tartalmaz? A magzatok erre nem reagálnak túl jól...Ezek a dolgok nem kerülnek az esti hírekbe, mert rosszul festene a kismamákat védő H1N1-kampány mellett.

    A tájékoztatás a médiában igencsak egyoldalú: az oltás látszólag ártalmatlan, mint ahogy aki nem oltat, az meg látszólag önző és felelőtlen. Szóval pro és kontra. Azért az számomra nagy kérdés, hogy ha meg lennél győződve arról, hogy az oltóanyag minimum nem-biztonságos: vajon akkor is beoltattad volna magad népegészségügyi szempontok miatt a többiek érdekét a magadé elé helyezve?

    Az oltatók meg a nem-oltatók között is vannak olyanok, akik informálódás nélkül mennek, amerre a szél fúj. És vannak, akik amennyire lehet, alaposan körüljárják a témát, mielőtt döntenének egyik vagy másik lehetőség mellett. Mindez a bizalomról szól: hogy melyik szakértőt fogadod el hitelesnek és kiről hiszed el, hogy jót akar. Ha minden kétséget kizáróan be lehetne bizonyítani, hogy az oltás inkább használ, mint árt, akkor az emberek szinte gondolkodás nélkül beoltatnák magukat. Az orvosok is. De egyelőre úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet.

    A nem-oltatók nagy része bizalmatlan az oltással kapcsolatban, és szkeptikus a H1N1 eltúlzott statisztikáival, a megfélemlítő oltáskampánnyal és a vírus veszélyeivel kapcsolatban. Meggyőződésből nem oltatunk, nem hóbortból: VESZÉLYESEBBNEK TALÁLJUK MAGÁT AZ OLTÁST, MINT A BETEGSÉGET- úgy hiszem, hogy nem alaptalanul! Mégsem ítélünk meg téged azért, mert felülsz a médiahisztériának- hiszen jogod van hozzá. Akkor engedd meg nekünk, hogy mi is azt tegyük, amiről úgy hisszük, hogy helyes.

    Az abortum az egy halott magzat. Lehet, hogy az eljárás jogilag korrekt (én nem találtam erről infót a neten, bár ettől még lehet korrekt), de etikailag gáz. Nem a H1N1-ről van itt szó, hanem az általános kisgyermekkori kötelező védőoltásokról. Maguk az oltások sem teljesen veszélytelenek- van, amelyik talán fölösleges is. Ráadásul az élő szövet pici részecskéi, amelyen tenyésztik az oltóanyaghoz szükséges vírusokat, is gyakran bekerülnek magába az oltásba allergizáló szennyezőanyagként - engem ezek a tények zavarnak.

    Szóval az oltások problematikája nem feltétlenül életmentésről és hősiességről szól, hanem sejthetően érdekekről, és talán sok-sok pénzről...

    VálaszTörlés
  6. Gabka, az engem is érdekelne. Meg az is, hogy az állítólagos áldozatok közül vajon hány oltott személy van... (ha van is, akkor sem hiszem, hogy nagydobra fogják verni...)

    VálaszTörlés
  7. Maimoni írta az előző bejegyzéshez, de ide is bemásolom (ugye nem baj, Maimoni?):

    "Szia,
    csak egy kis adalék a médiahisztériához:
    van az a kanizsai tanárnő, akit időről időre emlegetnek, hogy ő is súlyos állapotban van kórházban a H1N1 miatt. Egy ismerősöm kolléganője a hölgy, akiről a következőket mondta el ez az ismerősöm: a tanárnőnek nemrég csípőprotézis műtéte volt, ami miatt immungyengítőket kellett szednie (hogy ne lökődjön ki). Mielőtt az influenzával került volna kórházba, egy hónappal korábban tüdőgyulladása volt, amiből ugye nem lehet tudni, milyen szinten kezelték ki. És a harmadik: amikor h1n1-es lett, és rosszul volt, nem ment el orvoshoz, épp telefonált neki valaki, hogy hogy van, amikor kiesett a telefon a kezéből, nem tudott válaszolni, és ekkor szállították kórházba. Érdekesség, hogy olyan emberről van szó (ezt is az ismerősöm mondta), aki úgy állt hozzá a dologhoz, hogy "á, én biztos, hogy el fogom kapni".
    "

    VálaszTörlés
  8. Névtelen hozzászólásához:
    "Elég furcsa látni, hogy az itt hozzászólók csak és kizárólag önmagukra gondolnak ..."

    Na, ez érdekes. Azon gondolkodtam, hogy vajon aki beoltatja magát ennyire előtérbe helyezi a másik érdekeit? Vagy inkább arrol van szó, hogy a félelem mozgatja őket ... a betegségtől, netalán a a haláltól? Akkor viszont már nem is az oltás ellenzői gondolnak magukra, hanem azok, akik beoltatják magukat!

    Miután megtették (vállalva a kockázatot), azzal próbálják igazolni "orosz rulett" játékukat - miután látszólag megúszták a kalandot -, hogy felelőtlennek titulálnak másokat, akik előbb vizsgálódnak. De ébresztö!!! Egyelőre ti vagytok a kisebb csoport! 10 és 30% közé teszik az oltottak számát ... Ez még arra sem elég, hogy egy voksolás érvényes legyen!

    És ami igazán felháborít: úgy beszélni azokról, akik tényleg (bocsánat) "megszívták" az oltással, mintha statisztikai adatok lennének, teljesen felháborít. Mert egy dolog egy vírustól meghalni és más dolog egy "orvosi ellenszertől" elveszíteni egy gyermeket.

    oliveR

    VálaszTörlés
  9. Olivér: Aki beoltatja magát, az saját magát és nem utolsó sorban saját környezetét védi meg a fertőzéstől. Nyugati társadalmakban, azt mondják a szakemberek tegyünk együtt azért hogy megakadályozzuk a H1N1 terjedését.
    Eszti: a higany nem jut át a placentán, olyan formában van jelen az oltásban, ami kiürül a szervezetből, ily módon nem káros a magzatra.És miért feltételezed, hogy én a "médiahisztériának ültem fel" és nem kizárólag saját meggyőződésem alapján (úgy, ahogy te a sajátod alapján -nem oltattad)oltattam be magam, úgy ahogy miattam oltatta be számos személy körülöttem magát, akiknek hálásan köszönöm, hogy elsősorban rám gondoltak.Az, hogy sok-sok pénz áll mögötte. Ebben a kérdésben a legkevésbé ez érdekel. Az oltóanyagot ki kell kísérletezni, engedélyeztetni, legyártani. Igen ez sok-sok pénzbe kerül, és sok-sok fáradságos munkába, feltételezem, hogy nem magától készül el minden. Valóban.

    VálaszTörlés
  10. Nos...engem már beoltottak vagy három-négy hete és még élek. Ez jó hír. Viszont komolyan elgondolkoztat az, amekkora figyelmet szentelünk a szomszédra, az ismerősre, a médiára, az ellenmédiára. Egyszerűen fogalmazva: Hol van a józan eszünk? Itt van egy vírus. Van ellene védőoltás. Nekem, mint 4 gyermekes családapának felelősségem van abban, hogy itt a földön még éljek egy darabig. Nem érdekelnek a médiakampányok. Nem érdekelnek az összeesküvés elméletek. Döntést hoztam, és a döntésemben megnyugodtam.

    VálaszTörlés
  11. A híradóban mondták, hogy a beoltottak is lehetnek hordozók és fertőzhetnek. Szóval ez még veszélyesebb, mert egy beteg embert elkerülök, de egy beoltottról nem rí le, hogy hordozó...

    VálaszTörlés
  12. Névtelen, nem tudom, hogy ez a higany-dolog pontosan hogyan működik magzatok esetében, és nem tudom, hogy hogyan tudhatja bárki is, hiszen az oltást nem tesztelték, nem is tesztelhették terhes nőkön, mert azt tilos. Szóval lehet, hogy átmegy, lehet, hogy nem, de a higany az méreg, ami ha másra nem, az anyára akkor is ártalmas. Vannak, akik az oltástól megbetegedtek, és két magzat meghalt éppen emiatt, ez tény. És persze magának a vírusnak is vannak áldozatai- ez is tény. De nem tudjuk, hogy melyik veszélyesebb: a nem kielégítően tesztelt oltás vagy maga a vírus, ami tüneteiben semmiben sem különbözik a normál influenzától.

    Igazad van- valóban nem tudom, hogy a médiahisztériának ültél e fel vagy alaposan utánajártál és informált döntést hoztál. Ugyanúgy, ahogy te sem tudod, hogy vajon tényleg önző és felelőtlen döntést hoztam-e, amikor sokakkal egyetemben nem oltattam be magam, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy veszélytelen az oltás. A legjobb lenne, ha a továbbiakban egyikünk sem kérdőjelezné meg a másik döntését: én elfogadom, hogy te a legjobb tudásod szerint jó szándékkal döntöttél az oltatásodról. Te is fogadd el, hogy én is a legjobb tudásom szerint jó szándékkal nem oltatom be magam. A kérdésem azért még áll: ha tudnád, hogy az oltóanyag veszélyes, akkor is beoltattad volna magad?

    Még valami: az oké, hogy pénz mozog a dologban. De én arra utaltam, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy az oltóanyag értékesítése mögött húzódó üzleti érdek fontosabb volt, mint az oltóanyag biztonságosságával kapcsolatos szabályszerű vizsgálatok. Orvosok is észrevételezik, hogy az oltás engedélyeztetése gyorsított eljárásban történt, és nem tesztelték elég emberen, terheseken egyáltalán nem. Mégis arra biztatnak, hogy minden kismama és a baba legyen beoltatva mielőbb, hiszen az oltás teljesen veszélytelen. Honnan tudják, hogy teljesen veszélytelen, ha nem tesztelték? Nem tudják, fogalmuk sincs. Szerintem ez a felelőtlen.

    VálaszTörlés
  13. ZoliTesó, ez így rendben is van. De a józan ész kérdését így is meg lehet közelíteni: Itt van egy gyanús vírus, aminek a kirobbanása és elterjedése körül nem tisztázott dolgok vannak. Még az sem biztos, hogy nem szándékosan állították elő. Van ellene védőoltás, amit nem teszteltek megnyugtatóan, és aminek az értékesítése mögött komoly üzleti érdekek is feszülhetnek. Nekem, mint 4 gyerekes anyának, felelősségem, hogy itt a földön még éljek egy darabig. Hoztam egy másik döntést, és a döntésemben én is megnyugodtam.

    Az, hogy valaki az oltás után is jól van, nem bizonyítja az oltás biztonságát, mint ahogyan az, hogy túléltem pár császármetszést sem bizonyítja azt, hogy a császármetszés teljesen veszélytelen. Lesznek, akik az oltás után semmilyen szövődményt nem tapasztalnak, mint ahogyan feltételezhetően lesznek olyanok, akik igen. Az oltást elutasítók között is lesznek olyanok, akik a vírust mindenféle halálos szövődmény nélkül 'túlélik', s lesz, akiben kialakulnak a szövődmények. És az is lehet, hogy ennek a gondolkodásunkhoz, hozzáállásunkhoz is köze van. Lehet.

    VálaszTörlés
  14. Eszter, igen, ez az, amit nem fognak úgysem elmondani. De a kérdés jogos.

    VálaszTörlés
  15. Sajnos csak megérzéseink lehetnek a H1N1- el kapcsolatban, mert biztosat senki sem tud. Legalábbis a nép, nem. Annyi mindenesetre szembetűnő az egészből, hogy nagy a zűrzavar, megoszlanak a vélemények az oltóanyagról, az emberek bizalma megrendült. Aki beoltatja magát azért teszi mert fél, aki nem oltatja be magát az is fél. Egyik fél a vírustól, másik az oltóanyagtól......mondhatom szép kis társadalomban élünk, nem? Hát ez szomorú.....kinek higgyünk? Valaki vagy valakik tréfát űznek belőlünk. Vírusokat gyártani? Emberi életekkel játszadozni? Neeeeeeeeeeeem!!!!!
    A mi családunk nem oltatta be magát, még fel se merűlt a gondolat bennünk, hogy megtegyük. Vannak kedves ismerőseink, akiknek az volt egyértelmű, hogy beoltassák magukat. Én nem tudom, hogy mi ez az egész, politika v. üzlet, de azt tudom, hogy nekünk van egy szerető és védelmező Istenünk, aki képes arra, hogy megóvjon minket, akkor is ha beoltattuk magunkat és akkor is ha nem. Ennyi jutott eszembe erről. Dalma

    VálaszTörlés
  16. Dalma, nagyon köszönöm! KIMONDTAD A LÉNYEGET.

    Ennek az egész témának a hevessége kicsit elfeledtette velem, hogy ki az, aki a kezében tartja a szálakat. Nem emberek vagy szervezetek. Nem is a pénz. Isten az. Egykor Őbelé vetettem a bizalmamat, s ez ma is áll. És azzal kell foglalkoznom, hogy Neki engedelmeskedjek és Vele szeretet-kapcsolatban legyek. Persze ennek a része bizonyos döntések meghozatala is. De nem emberek, hanem szellemi erők, a sátán erői ellen harcolunk.

    Megint becsapott az ördög azzal, hogy azt hittem, itt a blogon kell hadakoznom a testvéreimmel, meg másokkal.

    Azt hittem, hogy ha mások megértik a véleményemet, majd el is fogadják azt. De megint rá kellett jönnöm, hogy ez nem így működik. Talán a legközelebb sikerülni fog egy szeretetteljes mosollyal lereagálni a vádaskodókat és nem rárepülni minden vitás témára. :)

    VálaszTörlés
  17. Eszter: persze, hogy egy beoltottnak is vigyáznia kell (és hangsúlyozom mások érdekében), hiszen a kezén továbbadhatja ugyanúgy a vírust. A sűrű kézmosás, az egy alkalommal egy zsebkendő stb. óvintézkedések mindenkire vonatkoznak, nagyon jól látod!

    VálaszTörlés
  18. Mi nem oltattunk, viszont önkéntes karantént tartunk.
    Konkrétan nem fogadunk senkit és mi sem megyünk sehova.
    Apa be van oltva, ez tény, fotós, sok ember, de egész nap kezet mos, be se csukják az üzlet ajtaját, inkább két pulcsiba dolgoznak.
    Szóval mi se vásárolni nem járunk, se könyvtár, se szomszédolás.
    A térre viszem le, és minthogy Bernát alvásideje eltér az átlagostól, de a környékbeli gyerekektől tuti, senkivel se szoktunk találkozni.
    Itthon meg rengeteg mindent lehet csinálni, még egy ilyen egy méter alattival is. Rengeteget játszunk, órákat mesekönyvezünk (hat-hét Marék Veronikás mesekönyvet képes egymás után meghallgatni). És nagyokat alszunk, pakolászunk és természetesen várjuk minden nap apát.

    Mi így védjük a többi embert, a társaságunktól is;)

    VálaszTörlés
  19. Tetszik ez az önkéntes karantén.:)

    Az utóbbi 2 hétben mi sem vittük túlzásba a másokkal való érintkezést. Viszont a férjem tanulói napi szinten házhoz jönnek, úgyhogy nálunk a karantén kizárt. Mondjuk az jó, hogy ez már a harmadik fiunk születése óta így van, így az utolsó két gyerkőc gyakorlatilag 'hozzászocializálódott' az ismeretlenül behurcibált bacikhoz.

    Az előszobában, ahol a tanulók leveszik a cipőjüket Zeki rendszeresen végigmászik, aztán szájba-kéz... Először azt hittem- hú, de gáz, de úgy látom, ez a csúszkamászka megerősítette az immunrendszerét: nem is volt semmi komolyabb betegsége. Még gyakran szopizik, az is immunturbóként hat. Szóval annyira nem tartok vírusól, csak kicsit. De mivel úgysem lehet mit tenni, azt a kicsit is az Úrra bíztam- a tanulókat mégsem lehet elküldeni, hiszen főként belőlük élünk.:)

    VálaszTörlés