Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2009. augusztus 5., szerda

Négy tizenkettő



Vannak fura egybeesések a Bibliában. Nem gondolnám, hogy túl nagy jelentőséget kell tulajdonítani mindnek, jelen esetben viszont éppen jól jön, amire ráleltem, ugyanis igencsak megkönnyíti két igehely megjegyzését. Úgy tapasztaltam, hogy ha igeversről és igehely megtanulásáról beszélünk, akkor utóbbi a nehezebb terület. Sőt, gyakran túl nehéznek bizonyul mert az idő múlásával a könyvek nevei és a számjegyek összekeverednek a fejünkben...

Miről van hát pontosan szó, és mi is az a 'négy tizenkettő'? Kicsit úgy éreztem magam a rábukkanás pillanatában, mint valami nagy felfedező, és rögtön az a gondolatom támadt, hogy 'na, erről tuti, hogy blogolok egyet, ezt muszáj megosztanom veletek'. Íme hát.

Amire nemrég leltem, azt a hit két alappillérének hívom, vagy valami hasonlónak (:D). Két fontos igerész ez, amiben a számok megegyeznek, ezzel megkönnyítve nekünk a későbbi felidézésüket. Ez a kettő: az ApCsel. 4:12 és az Zsidók 4:12.


Nézzük először az Ap.Csel.-t.

Ez a rész Jézus Krisztusról szól. Jézus halála, feltámadása és a Szentlélek kitöltetése után vagyunk. Az 4:12 előtti igékből kiderül, hogy Péter és János apostol az Úr Jézus erejével meggyógyít egy születésétől fogva sánta embert, aki ekkor már több, mint negyven éves. Ezután bizonyságot tesznek és hirdetik a Jézus Krisztusban való üdvösséget és megtérésre hívják a templomban levőket. Erre a zsidó vallási vezetők féltékenységből elfogják őket. A főtanács előtti, Jézus Krisztusról szóló bizonyságtételük részeként hangzik el az ApCsel. 4:12.

És nincsen senkiben másban idvesség:
mert nem is adatott emberek között
az ég alatt más név, mely által
kellene nékünk megtartatnunk.


(idvesség = üdvösség, megmenekülési lehetőség)

Mit jelent ez ma nekünk?

Elsősorban azt, hogy csupán egy út van Istenhez, nem sok. Ez ma, amikor nagyfokú vallási tolerancia van, és sokan sokféle tanból merítenek a saját igazságuk alakításához, nem népszerű nézet. Keresztényként mégsem tudunk mást mondani, minthogy ez az igazság, hiszen a Biblia kételyt sem hagy afelől, hogy ez így van. Ha viszont nincsen más út, csak egy, akkor ez azt is jelenti, hogy minden más út tévút. Ezek nagyon kemény szavak, tudom én, de ha a keresztények ebben nem foglalnak egyértelműen állást, akkor senki sem fog megmenekülni.


Sajnos ma nagyon sok keresztény inkább azt keresi, hogy mik a közös pontok, ahelyett, hogy nyíltan felvállalná azt, hogy bármilyen szép és jó is egy vallás, rendszer vagy ideológia, Jézus Krisztuson áll vagy bukik az ember élete. Ezért van ma ekkora szellemi tévelygés, ezért stagnál vagy haldoklik nagyon sok gyülekezet létszám és/vagy a tagok odaszánása tekintetében, mert az egyes keresztények kiűzték a szívükből a Jézus Krisztusról szóló örömhír nyílt hirdetésének képességét, már nem akarnak konfrontálódni a világgal, nem akarnak embereket megnyerni Krisztusnak, csak elvegyülni akarnak, túlélni, kényelmesen élni azt az életet, amire Jézus ezt mondja:

Tudom a te dolgaidat, hogy te
sem hideg nem vagy, sem hév
;
vajha hideg volnál, vagy
hév.
Így mivel lágymeleg
vagy,
sem hideg, sem hév,
kivetlek téged az én számból.

Jelenések 3:15-16

(hév = hevült, vagyis forró)
(lágymeleg= langymeleg, vagyis langyos)

Pedig mi, akik hiszünk, mindnyájan az igazság leplezetlen hirdetése által jutottunk az Úr Jézusban való üdvözítő hitre (olyanra, amely képes megtartani az ember lelkét a számadás napján, ami mögé Isten is oda tud állni, és oda is áll Szentlelkével). Ha kihagyták volna az igazságból az engem kellemetlenül érintő részeket, akkor az már nem az igazság lett volna, hanem valamiféle szép hazugság, ami talán nem okoz rossz pillanatokat, hanem simogatja a lelkemet, viszont sohasem képes megmenteni a pokoltól (ez sem túl népszerű kifejezés manapság, de ez nem zavar). És nem tett volna szabaddá a bűntől.


A Biblia tehát egyértelműen fogalmaz abban a kérdésben, hogy hogyan találhatja meg Istent az, aki őszintén keresi Őt: egyedül Jézus Krisztus által. Azonban nem elég tudnod Jézusról, mint személyről, hanem rá kell építened az életedet, úgy, mint ahogyan egy épület ráépül annak alapjára. Jézusra építeni az életedet azt jelenti, hogy Ő határozza meg az életedet, Ő fémjelzi azt, Róla szól, Ő vezeti és Ő ad értelmet neki. Mint ahogyan a ház alapja határozza meg a ház formáját, méretét, tartósságát. A Te életed vajon az Úr Jézusról szól, Ő határozza meg annak irányát? És az enyémet?

Az, hogy egyedül Jézus Krisztuson keresztül lehet Istent megismerni, és Vele kapcsolatba kerülni, azt is jelenti, hogy minden más lehetőség, eljárás, rendszer vagy igazság, amely Isten (vagy ahogyan mások nevezik, az istenség) megismerésére irányul a Biblia szerint biztos kudarcra van ítélve, ami a célt illeti. Tehát, a Jézus Krisztus általi úton kívül máshogyan nem lehet találkozni Istennel. Aki mégis találkozik valamivel, az nem Istennel találkozik, hanem valaki mással, akit a Biblia embergyilkosnak, fényes hajnalcsillagnak, a testvérek vádolójának, ősi kígyónak, sátánnak is hív. Az ő célja a megtévesztés, ami bármilyen formát ölthet, a lényeg, hogy tedd azt magadévá, és maradj távol Jézus Krisztus igazságától.


Ezek olyan igazságok, amikről ember nem tud meggyőzni senkit, csak a Szentlélek, aki fel tudja lebbenteni a fátylat az ember értelméről, hogy lásson, hogy értsen...

A másik ige a Zsidók 4:12.

Mert az Istennek beszéde élő és ható,
és élesebb minden kétélű fegyvernél,
és elhat a szívnek és léleknek,
az ízeknek és a velőknek megoszlásáig,
és megítéli a gondolatokat
és a szívnek indulatait.


Ez az ige a Bibliáról szól, amely Isten leghatékonyabb eszköze abban, hogy az embernek bemutassa az Ő irántuk való szeretetét, és azt a tervet, amelyet az életükre nézve kitalált. A Biblia nem egy szent könyv, hanem Isten beszéde az emberhez, amelyet más emberek Isten Szentlelkének sugallatára leírtak. A Biblia nem tartalmazza Isten szavát, hanem a Biblia Isten szava. Ez azt jelenti, hogy Isten meg tud szólítani rajta keresztül személyesen téged és meg tud győzni arról, hogy bűnös ember vagy, aki Isten megváltására szorul.

Habár régen íródott, ma is képes az ember szívének szándékait leleplezni, képes leleplezni az egyes bűneinket, gonosz gondolatainkat és szívünk titkos szándékait természetfeletti módon. Általa felismerhetővé válik, hogy mi az igaz és mi a hamis, azért, hogy az igazság útját megtaláljuk. A Biblia célja, hogy bűnbánatra és megtérésre vezessen téged és engem, hogy vezetést és bátorítást adjon Jézus követésében, és hogy felkészítsen a jövendő dolgokra. A Biblia nem annyira a szabályok és parancsolatok, hanem a szeretet könyve, amely a mi jó életünk érdekében készült Isten jóvoltából.


Ez tehát a négy tizenkettő: Jézus Krisztusról és a Bibliáról szóló igaz dolgok, amik utánagondolásra alkalmasak. Akár itt a blogon is. Te mit gondolsz ezekről?

2 megjegyzés:

  1. Ez tetszett:)
    Abszolute így látom én is.
    Amitől még kiráz a hideg, az a felekezet közi közösségek, amelynek az a célja (nyíltan vagy burkoltan), hogy kiszedjék az ún történelmi egyházakból az embereket, grrrr.

    Igehely tanulás:
    amikor kurzusokra készülök egy - egy tanításra, akkor én igekártyázom, mert ilyen esetben 40-50 igehelyet is kell tudnom nagyon pontosan, persze az Ige ott van a kezembe, meg a vázlatomat is használhatom tanítás alatt, de valahogy jobb szeretem tudni is, amit tanítok, na meg megélni;)
    Szóval a kártya egyik oldalán az igehely, a másikon pedig maga a vers. Ezzel lehet sétálgatni, fürdőkádazni vagy a mikor a gyermek fürdik és ülök a kád mellett, de a kifutni készülő tej őrzéséhez is kiváló szórakozás.
    Én így tanulom őket:)
    A tapasztalatom az, hogy a megélés is sokkal jobban megy, amikor tényleg tudom fejből az angol olyan jó erre, by heart, nem véletlen:)
    Hosszabb részeket, több verset egymást követve nem "magolok", hanem sokszor olvasással memorizálom, na meg úgy, hogy mi is mond. Szeretek részeket így megtanulni Pál leveleiből és amikor már nagyon megy fejből, akkor tényleg olyan, mintha az a fél oldalnyi szöveg tényleg a szívemből szólalna meg. És tényleg hallás lenne, hiszen a hit hallásból fakad, Isten Igéje pedig hitet ad!

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy ezt leírtad, Marywolf! Köszi. Fiatalabb hívőként azt szerettem volna, ha minden negatív dologra az ige szavaival válaszolhattam volna- szívből szívbe, úgy, hogy fejből jön, nem kell hozzá felcsapni a Bibliát. Tényleg jó lenne, ha minden ige a fejünkben lenne. Valaki azt mondta egyszer, hogy az igék, amiket megtanulunk, a Szentlélek nyelve- van akinél szűkebb, van, akinél bővebb szókinccsel rendelkezik...

    Aki nem ért egyet, az is megnyilatkozhatna, az értelmes vitának itt helye van.

    VálaszTörlés