Isten hozott a fedélzeten!


Nagyon örülök, hogy idetaláltál. Szeretettel ajánlom ezt az oldalt:
olvass, írd meg a véleményedet, mazsolázz kedvedre az itt olvasható tartalmakból.

Ha személyes kérdésed van, akkor küldj egy e-mail-t:
címemet az oldalsávban megtalálod.

Hasznos időtöltést és Isten áldását Neked:

Eszti :)

________________________________________________________



2009. április 12., vasárnap

Miről szól a húsvét?






Nekem a húsvét Jézus Krisztusról és rólam szól.

Jézusról, hiszen a húsvéti események középpontjában Ő áll. Azért is, mert Őmiatta, az Ő halála és feltámadása miatt tekint Isten máshogyan az emberiségre.


De éppen ezért, a húsvét éppen rólam is szól. Hiszen Jézus szenvedésének oka én voltam: minden ember Isten elleni lázadása és gonosz szíve vitte Jézust a keresztre, de nem általánosságban. Konkrétan nekem kellett volna Isten büntetését elszenvednem a lázadó szívem miatt. Konkrétan nekem járt volna a kereszt. Konkrétan miattam szenvedett, helyettem szenvedett és értem szenvedett: azért csinálta végig a nyomorúságokat, hogy Isten Őrá nézve meg tudja nekem bocsátani a lázadást, azt, hogy nem akartam Őrá bízni az életemet, hanem én akartam irányítani azt. Erre konkrétan nekem 'kellett' reagálni egy személyes döntéssel. Hogy Istennel ne csak egyoldalú "én beszélek, Ő meg remélem meghallgat" kapcsolatban lehessek, hanem kétoldalú, élő, szoros szeretetkapcsolatban- ez Jézusnak megért annyit, hogy eljöjjön értem, szenvedjen értem, feltámadjon értem.

És ami még eszembe jut, ami miatt számomra igazán fontos, jelentős, megindító ez az ünnep, az az irányváltás lehetősége. Aki teljes szívvel hisz Jézus Krisztusban (abban, hogy Ő istenként és emberként őérte szenvedett), annak megváltozik az életének az iránya. Aki hisz Jézus Krisztusban, az a mennybe kerül halála után, és folytathatja az itt a földön megkezdett szeretetkapcsolatot Istennel. Aki pedig nem hisz Jézusban, az sajnos a pokolban fog Istentől eltávolodva, lelki gyötrelmek között élni, még inkább, mint ahogyan itt a földön tette.


Egy nagyon találó bibliai ige beszél arról, hogy az emberek mind vétkeztek, és hiába próbálják mentegetni magukat, azzal, hogy ők talán nem olyan gonoszak, mint mások. Mert talán nem ölnek embert, vagy lopnak el milliókat, mint a társadalom által ténylegesen 'gonosznak' tartott emberek teszik, viszont a szívük akkor is gonosz: bármennyire is szeretnének jó életet élni, és helyesen cselekedni, még a saját értékrendjüket is állandóan aláássák, gondolataik és szándékaik tele vannak szeretetlenséggel, gőggel, egoizmussal és lázadással. Még a saját maguk alkotta elveknek sem tudnak eleget tenni. Ez azért van, mivel mindenki bűnös, és ebből csak a megtéréssel lehet kikerülni...


Annakokáért menthetetlen vagy, óh ember,

bárki légy, aki ítélsz:




mert amiben mást megítélsz,

önmagadat kárhoztatod;




mivel ugyanazokat míveled te, aki ítélsz.

Tudjuk pedig, hogy az Istennek ítélete




igazság szerint van azokon,

akik ilyeneket cselekesznek.




Vagy azt gondolod, óh ember, aki megítéled azokat,

akik ilyeneket cselekesznek,



és te is azokat cselekszed,

hogy te elkerülöd az Istennek ítéletét?




Avagy megveted az ő jóságának




és hosszútűrésének gazdagságát,




nem tudván, hogy az Istennek jósága téged megtérésre indít?




De te a te keménységed

és meg nem tért szíved szerint




gyűjtesz magadnak haragot a haragnak

és az Isten igaz ítélete kijelentésének napjára.




Aki megfizet mindenkinek az ő cselekedete szerint.



(Biblia, Pál levele a Rómabeliekhez 2:1-6)

A kereszt tehát Jézus irántam való nagy-nagy szeretetéről és a változás lehetőségéről beszél. A KERESZT TÉNYE, a megváltás ténye nem tesz senkit KERESZTÉNNYÉ, mert ahhoz szívünkben hinni kell, hogy ez igaz, és szánkkal nyíltan vallani, amit hiszünk. Én ezt megtettem és ezért a húsvét több számomra, mint a nagy bekajálás ünnepe, több, mint családi szokásápolás (ami azért nem elvetendő): egészen személyes, szívből jövő örömmel teljes ünnep. Vajon te tűzbe tennéd a kezedet azért, amiben hiszel? És vajon meg tud majd téged tartani az, amit hiszel? Ezekkel a gondolataimmal kívánok áldott húsvétot mindenkinek! :)




Szeretettel ajánlom elolvasásra ezt
a Jézus Krisztus kereszthalálát tudományosan értelmező cikket.

(Bár hosszabb, de érthetően megfogalmazott, ezért jól követhető.)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól megfogalmaztad az összes bennem kavargó érzést húsvéttal kapcsolatban!Köszönöm!

    Nem is értem ezt a nyuszis-tojásos-locsolós-csokis dolgot, ami itt nálunk van! Erre mi a magyarázat, miért lett ez pont ebben az időben?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, Orsi, hogy miért, csak sejtem. Valószínűleg a pogány ünnep adott volt, és azért vonták egy kalap alá a kereszténnyel, mert így mindenki a hite szerint, de mégis együtt ünnepelhetett. Én szerintem az egyházi vezetők nem akartak nyílt konfrontációt és tudatosan nem szólaltak fel a pogány szokások ellen az egyház népszerűségének féltése miatt. Pedig az egyházat sosem kellett félteni, ma sem kell. Így viszont annyira felhígult, hogy már nem is nevezhető egyháznak, Krisztus egyházának, az egy gyülekezetbe járók összessége, úgy, mint az első keresztények idejében, csupán egy kulturális gyűjtőhelynek...

    VálaszTörlés
  3. Orsi, találtam néhány a témát rendesen kiveséző cikket. A következő bejegyzésben megtalálod őket, és úgy gondolom a kérdéseidre is a választ... :)

    VálaszTörlés